Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво разкрива за нас белегът по рождение

20 декември 2021, 13:10 часа

Рождените белези са кожни аномалии, които се появяват малко след раждането или през първите няколко седмици от живота. Обикновено не са ракови. Те могат да се появят навсякъде по лицето или тялото. Рождените белези се различават по цвят, размер, външен вид и форма. Някои са постоянни и могат да растат с течение на времето. Други изчезват напълно. Повечето рождени белези са безвредни, но някои показват медицинско състояние. В някои случаи бенките могат да бъдат отстранени по козметични причини.

Рождени белези - причини

Съществува популярен мит, свързващ рождените белези с неудовлетворения апетит за храна при бременни жени, но това не е вярно. Рождените белези не са причинени от нищо, което бременната жена прави или не прави по време на бременност. Основната причина за рождените белези е неизвестна.

Някои рождени белези са наследствени, но повечето не са. Много рядко някои са причинени от генни мутации. Например, някои бебета, родени с съдово родилно петно (nevus flammeus), имат рядко заболяване, наречено синдром на Klippel-Trénaunay. Това състояние се причинява от генетична мутация, която обикновено не се наследява. Друго рядко заболяване, синдромът на Sturge-Weber, също се проявява като съдови бенки и се причинява от друга генна мутация. Също така не може да се наследи.

Рождени белези - видове

Много рождени белези попадат в една от двете категории, всяка от които има различна причина.

Съдови бенки (ангиоми) се появяват, когато кръвоносните съдове в определен участък от кожата не се образуват както трябва. Например, може да има твърде много кръвоносни съдове, концентрирани в една област, или кръвоносните съдове да са по-широки, отколкото трябва да бъдат.

Пигментираните бенки се появяват, когато има излишък от пигментни клетки в една област. Пигментните клетки придават на кожата естествен цвят.

Пигментирани бенки

Тези рождени белези се появяват, когато имаме повече пигмент в една част от кожата, отколкото в други. Видовете пигментирани невуси включват:

Рождени белези

Рождените белези (вродени невуси), известни също като бенки, варират в цвят от розово до светлокафяво или черно. Те се различават по размер и могат да бъдат плоски или изпъкнали. Обикновено имат кръгла форма. Рождените белези могат да се появят навсякъде по лицето или тялото. Някои от тях изчезват, но други ще бъдат с нас до края на живота ни.

Въпреки че рискът е нисък, рожденото петно ​​може да се развие в меланома - най-смъртоносната форма на рак на кожата - по-късно в живота. Ако ние или нашето бебе имаме бенка, която е присъствала при раждането, тя трябва да бъде проверявана от дерматолог поне веднъж годишно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес