Какво разкрива за нас белегът по рождение

10816
Какво разкрива за нас белегът по рождение
Снимка: Johannes Krupinski / Unsplash

Рождените белези са кожни аномалии, които се появяват малко след раждането или през първите няколко седмици от живота. Обикновено не са ракови. Те могат да се появят навсякъде по лицето или тялото. Рождените белези се различават по цвят, размер, външен вид и форма. Някои са постоянни и могат да растат с течение на времето. Други изчезват напълно. Повечето рождени белези са безвредни, но някои показват медицинско състояние. В някои случаи бенките могат да бъдат отстранени по козметични причини.

Рождени белези - причини

Няколко сигнала, по които да разберем, че нещо не е наред с бенките ни

Ако сте от хората, които имат много бенки по тялото си, трябва да следите изкъсо тяхното състояние. Меланомът е от най-опасните видове ...

Съществува популярен мит, свързващ рождените белези с неудовлетворения апетит за храна при бременни жени, но това не е вярно. Рождените белези не са причинени от нищо, което бременната жена прави или не прави по време на бременност. Основната причина за рождените белези е неизвестна.

Някои рождени белези са наследствени, но повечето не са. Много рядко някои са причинени от генни мутации. Например, някои бебета, родени с съдово родилно петно (nevus flammeus), имат рядко заболяване, наречено синдром на Klippel-Trénaunay. Това състояние се причинява от генетична мутация, която обикновено не се наследява. Друго рядко заболяване, синдромът на Sturge-Weber, също се проявява като съдови бенки и се причинява от друга генна мутация. Също така не може да се наследи.

Рождени белези - видове

Много рождени белези попадат в една от двете категории, всяка от които има различна причина.

Съдови бенки (ангиоми) се появяват, когато кръвоносните съдове в определен участък от кожата не се образуват както трябва. Например, може да има твърде много кръвоносни съдове, концентрирани в една област, или кръвоносните съдове да са по-широки, отколкото трябва да бъдат.

7 признака, че бенките ви трябва да бъдат погледнати от лекар в най-скоро време

Меланомът е един от най-опасните тумори, но за щастие поради външното си местоположение и характерния си вид е лесно да се открие още в...

Пигментираните бенки се появяват, когато има излишък от пигментни клетки в една област. Пигментните клетки придават на кожата естествен цвят.

Пигментирани бенки

Тези рождени белези се появяват, когато имаме повече пигмент в една част от кожата, отколкото в други. Видовете пигментирани невуси включват:

Рождени белези

Рождените белези (вродени невуси), известни също като бенки, варират в цвят от розово до светлокафяво или черно. Те се различават по размер и могат да бъдат плоски или изпъкнали. Обикновено имат кръгла форма. Рождените белези могат да се появят навсякъде по лицето или тялото. Някои от тях изчезват, но други ще бъдат с нас до края на живота ни.

Как да различим обикновената бенка от меланома

Ракът на кожата е лесен за откриване и лечим, когато са взети своевременни мерки. Много хора пропускат годишния профилактичен преглед п...

Въпреки че рискът е нисък, рожденото петно ​​може да се развие в меланома - най-смъртоносната форма на рак на кожата - по-късно в живота. Ако ние или нашето бебе имаме бенка, която е присъствала при раждането, тя трябва да бъде проверявана от дерматолог поне веднъж годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com