Лекар: Ако ви ухапе змия, направете това

6345
Лекар: Ако ви ухапе змия, направете това
Снимка: pixabay.com

При ухапване от змия е изключително важно да запазите спокойствие и да предприемете незабавни действия, за да осигурите безопасността си. Ето някои основни стъпки, които да следвате, ако попаднете в такава ситуация.

Преценете ситуацията

Първо, опитайте се да идентифицирате змията, която е причинила ухапването. Запомнете нейния цвят, размер и форма, тъй като тази информация ще помогне на медицинските специалисти да определят подходящото лечение. Въпреки това не губете ценно време в опити да хванете или убиете змията.

Преместете се на безопасно място

Ако е възможно, внимателно и бавно се отдалечете от обкръжението на змията, за да предотвратите по-нататъшни ухапвания. Осигурете собствената си безопасност и тази на другите, като спазвате безопасно разстояние.

Потърсете помощ

Незабавно наберете номера на службата за спешна помощ или се свържете с най-близкото медицинско заведение. Опишете ситуацията и предоставете всякаква важна информация за змията, за да помогнете за реакцията им. Времето е от съществено значение при лечението на ухапвания от змии, затова потърсете професионална помощ възможно най-скоро.

Обездвижване на засегнатото място

Дръжте ухапания крайник възможно най-спокойно, за предпочитане на нивото на сърцето или под него. Обездвижването може да забави разпространението на отровата в тялото ви, като намали възможността за по-нататъшно увреждане.

Отстранете ограничаващите предмети

Отстранете всички бижута, часовници или тесни дрехи от засегнатата област. Възможно е да се появи оток, а стягащите предмети могат да ограничат кръвообращението и да влошат нараняването.

Не поставяйте турникет

Змиите се събуждат: Какво да направите, ако ви ухапе отровна змия?

С настъпването на топлите дни повечето от змиите започват да излизат от зимния си сън, което означава опасност за всички любители на пр...

Противно на общоприетото схващане, не се препоръчва поставянето на турникет или опитите за ограничаване на кръвния поток над зоната на ухапване. Това може да доведе до увреждане на тъканите и да влоши състоянието.

Почистете раната

Внимателно почистете раната от ухапване с мека вода и сапун, но избягвайте да търкате. Това помага да се намали рискът от инфекция. Не се опитвайте да изсмуквате отровата или да правите разрези на мястото на ухапването.

Запазете спокойствие и намалете до минимум движенията

Паниката и повишената физическа активност могат да ускорят разпространението на отровата в тялото ви. Опитайте се да запазите спокойствие и да избягвате излишни движения, за да предотвратите бързото разпространение на отровата.

100% са шансовете за оцеляване при ухапване от пепелянка, ако се действа бързо

Почти 100% са шансовете за оцеляване при ухапване от пепелянка. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Георги Еленски...

Останете хидратирани

Пийте много течности, за предпочитане вода, за да останете хидратирани. Избягвайте обаче алкохола или кофеина, тъй като те могат да увеличат сърдечния ритъм и кръвния поток, като потенциално ускорят разпространението на отровата.

Следвайте медицинските съвети

След като стигнете до медицинско заведение, здравните специалисти ще оценят състоянието ви и ще приложат подходящо лечение, като например противоотрова, обезболяване и наблюдение за евентуални усложнения. Оказвайте пълно съдействие и следвайте указанията им за бързо възстановяване.

Помнете, че ухапванията от змии могат да варират по тежест в зависимост от вида и количеството на инжектираната отрова. Докато чакате професионална медицинска помощ, запазването на спокойствие, обездвижването на засегнатата област и незабавното търсене на помощ са важни стъпки за подобряване на шансовете ви за положителен изход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com