Любопитното зад това какво си мисли наистина кучето ни

17491
Любопитното зад това какво си мисли наистина кучето ни
Снимка: iStock

Кучетата са идеални пухкави приятели. Често те откликват толкова добре на нашите емоции, че се питаме знаят ли какво чувстваме? Могат ли да подушат страха или любовта ни?

Това е може би една от големите загадки на човечеството – вглеждаме се в очите на животното и го чувстваме близко до нас като създание, но нямаме понятие какво се случва в съзнанието му и въобще – има ли мисли като нас? Това усмивка ли е?

За да получим отговори на тези въпроси, ще се уповаваме на проучванията на зоолози, антрополози и експерти в еволюционните процеси.

Ето кои са най-умните породи кучета

Смехът, щастието и игрите

Разбират ли кучетата човешкия смях и карат ли ни да се смеем нарочно?

Кучетата откликват позитивно на позитивните човешки емоции като смях, но е трудно да се каже, че разбират контекста зад нашите шеги или поводите ни за усмивка.

Еволюционно те са се научили, че ако направят нещо забавно ние ще се засмеем, ако ли не, ще го повторят докато не получат очакваната реакция. Също както хората заучават дадена шега, която ги прави забавни сред техните приятели и кучетата заучават нещо, което прави стопаните им щастливи.

Смеят ли се кучетата или карат ли други кучета да се смеят?

Когато кучетата се задъхват и си поемат бързо въздух на малки глътки може да звучи сякаш се смеят. Ако използват същите честоти и звуци за комуникация с други кучета, това успокоява стреса помежду им и те започват да махат с опашки (когато ние считаме, че се радват да ни видят).

А могат ли да се усмихват?

Всяко куче има своето изражение на задоволство. Познавайки добре домашния си любимец, научаваме и кога виждаме това негово лице. Кучетата с по-малки муцуни имат по-широки „усмивки“, отколкото ако видим издължените муцуни на немските овчарки например, които сякаш само извиват края на устните си в усмивка.

Чудеса по Коледа - кучета спасиха новородено момиченце

В Индия изоставено новородено момиче беше спасено от смърт от бездомно куче с нейните кученца, съобщи Daily Mirror. Инцидентът е стана...

Грижата

Обича ли ме кучето ми, толкова колкото и аз него?

Животните могат да правят неща за нас, продиктувани от вътрешни и външни фактори – например да се сгушат във вас, когато усещат, че вибрациите ви са по-ниски (тоест тъжни сте), или когато регулярно вие се грижите за тях – храните ги и ги разхождате, те ви се отблагодаряват с радост и игри. Но животните нямат човешката гама и капацитет от емоции. Те не знаят и не могат да имитират вашето когнитивно понятие за любов, но отвръщат с най-близкото им познато за тях подобно чувство.

Ако не е любов, тогава защо е толкова приятно?

Разбира се, че вие не сте просто диспенсър за храна. Подобно както родителите имат връзка с техните бебета, основаваща се на окситоцин (хормонът на любовта), те могат да се чувстват взаимосвързани само гледайки се очи в очи с кърмачетата си, така и кучетата са вмъкнали себе си в същия кръг на хормонална връзка с вас.

4 грешки, които допускаме при отглеждането на куче

Взимането на куче у дома е едно от най-отговорните решения в живота на човек. Кучетата изискват много време, любов, внимание и грижи. Т...

Какво по дяволите прави кучето ми в хормоналния ми баланс?

В еволюцията си кучетата са се „научили“, че биват опитомявани от хората най-вече с цел приятелство и са развили у себе си хормонална взаимовръзка, така че да могат да общуват с нашия вид. Сякаш някои от нашите команди и жестове са им познати и ги разчитат, за да могат да им отговорят.

Кои са ХРАНИТЕ, които НИКОГА да не даваме на кучетата си?

Може ли кучето да усеща емоциите ни?

Никой експерт до сега не може да каже, че кучето ни не знае, когато ние сме тъжни.
Проучване на така наречената „заразна прозявка“ показва, че не „заразяваме“ само хората с прозявката си, но и кучетата. Повече от 70% от косматите ни любимци симпатизират на нашето състояние и именно това им помага да четат емоциите ни и да отреагират на тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com