Защото котката ви ляга върху вас и как ви помага това?

48196
Защото котката ви ляга върху вас и как ви помага това?
Снимка: iStock/Guliver

Котките обичат да лягат върху нас по всякакви различни начини и в различни моменти.

На краката ни, докато седим, на корема и гърдите, докато лежим, а докато спим любимата поза е да се свият на кълбо на главата ни.

Котка вкъщи, докато сте на почивка – какво да правите?

Но какви са причините зад всичката тази демонстративна привързаност от тяхна страна?

Тя е спокойна и привързана към стопанина си, особено когато ляга в леглото му и заспива до него. Също така по този начин тя демонстрира контрола си и способността да направи нещо в заплашителна ситуация. 

Има друга теория, според която тя лежи върху човека и вещите му, за да поеме цялата отрицателна енергия от тях и ги освобождава. 

Чували сме, разбира се, че животното усеща и къде изпитваме болка и дискомфорт, за това ляга там с цел да облекчи болното място.

За котките и хората

Тези животни изпитват много силна нужда да бъдат постоянна част от живота на стопаните си и това може да се забележи най-вече в малките неща, които те правят, като постоянното отъркване в мебелите и краката на собствениците си.

Отглеждането на котка вкъщи прави чудеса за здравето ви

“Обичам котките, защото харесвам дома си, а те постепенно се превръщат в неговата душа” казва Жан Кокто.Този цитат говори м...

Особено ако сте взели котенцето от много малко и рано отбито от майката, то ви възприема точно по този много близък начин и винаги усеща, когато нещо не е наред с вас било то физически или емоционално. 

Не случайно и котетата по-често предпочитат да легнат там, където сте били вие преди това, а не в тяхното си легло, защото усещат вашата миризма и присъствие и така са по-близо до вас. 

Разбира се, ако от малко сте го научили да спи в леглото ви, след това този навик може да бъде страшно трудно изкоренен, въпреки че вече не е малката трепереща животинка, която сте взели изначално. Когато котката спи около вас, това означава, че ви има страшно доверие, а леглото ви й е любимото място, защото там мирише на вас и се чувства още по-сигурна и спокойна. 

Но според научното обяснение защо ляга върху човек, по-скоро е доста рационално и практично от котешка гледна точка. Животното винаги търси най-топлото място, на което може да се опъне, а това доста често е място, където човекът има повишена температура и някакво възпаление. Ако ви боли стомах, котката ще легне там, ако го болят коленете, тя ще се свие на топка там.

Някои собственици са убедени, че когато котката им е спала в леглото им преди тях, те се чувстват много по-добре на следващия ден и обяснението за това е следното:

8-те най-лоялни породи котки

Много зависи от естеството и индивидуалните характеристики на котките, а възпитанието също е важно. Има обаче такива домашни любимци, к...

Това е един плацебо и зоотерапевтичен ефект. 

Човек просто се чувства по-добре, след като се е наспал и на същия принцип, както при животинката ни, ние се чувстваме по-спокойни и уютно, когато тя е била там преди това, просто защото сме силно привързани към нея.

Кои са любимите места на котката? 

Пазете котката си от тези миризми – те могат да я убият

Някои от тях просто не обичат да бъдат докосвани и галени, но за сметка на това са способни по изцяло егоистични подбуди да си намирят удобни местенца точно върху стопаните си, като демонстрация на надмощие. На гърдите, гърба и главата на човек, те намират най-често мястото си, а ние толкова привързани към тях, често ги оставяме, виждайки какво удоволствие им доставя, независимо на нас колко ни е неудобно. Ако можеха, вероятно щяха да потрият ръце и да се изсмят злобно, защото са ни надхитрили. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com