Котка вкъщи, докато сте на почивка – какво да правите?

26039
Котка вкъщи, докато сте на почивка – какво да правите?
Снимка: iStock/Guliver

За разлика от най-добрия приятел на човека – кучето – мъркащите любимци често биват оставяни от собствениците си сами по време на почивка. Липсата ви е стрес за животинчето, което не разбира какво се случва. Ако планирате пътуване и обмисляте да оставите котката си сама вкъщи, прочетете нашите съвети как да направите престоя и самотата ѝ по-поносими.

Какво да осигурим на котето, когато ни няма за няколко дни?

Мъркането на котките лекува!

Всеки който е гледал котка в дома си, обича да подчертава как тя е полезна за членовете на семейството и буквално лекува. Но вече има и...

1. На първо място това е водата. Поставете няколко съдинки в различни части на помещението и ѝ ги покажете. С това минимизирате риска животинчето да се окаже без вода, ако случайно обърне купичката си и я разлее. Избирайте тежки масивни съдинки и не пропускайте да я заведете до тях, за да знае къде да ги открие.

2. Храната също е важна. Ако предлагате на животинчето суха храна – гранули – и консерва, разделете ги в различни съдинки и се постарайте гранулите да са в достатъчно големи количества. Храната от консервата ще се развали бързо в котешката паничка и ако я смесите с гранулите, това ще направи и тях негодни за консумация много скоро. Така ще обречете котето на глад или ще го принудите да яде некачествена и развалена храна. Може да използвате и дозатори, ако разполагате с такива.

3. Почистете тоалетната му преди тръгване и помолете близък да я подмени след 3 дни, ако пътувате за по-дълго. Котетата не обичат мръсна тоалетна. Друг вариант, ако няма кой да се погрижи за любимеца ви, е да осигурите 3-4 тави и да ги поставите на разстояние. Така, изцапвайки едната, животинчето ще има чиста тоалетна.

4. Самота. Котките, макар да са независими същества, имат нужда от компанията и присъствието ви. Ако отглеждате няколко котета, е по-лесно, тъй като те ще се забавляват заедно, докато хората ги няма. Ако животинчето е едно и само, осигурете му ваша дреха или завивка, в която да спи. Така, усещайки аромата на стопанина, животното ще се чувства по-спокойно. Ще разберете, че котката е стресирана от липсата ви, ако уринира извън тоалетната си и ако не се отделя от вас и ви следва навсякъде след завръщането ви. Това означа, че много сте ѝ липсвали.

Знаците на котката ви дали в дома ви има щастие

Винаги се е вярвало, че котката има специални способности, чрез които може да индикира, когато енергията около нас или по-специфично, в...

5. Игри. Котето обича да играе. Оставете му любимата играчка и нова, която сте сигурни, че ще одобри, преди да тръгнете.

6. Температура на помещението. Ако е твърде студено или горещо, не изключвайте климатика, осигурете на животинчето комфортна температура в помещението. Ако имате висок и недостъпен прозорец със сигурна мрежа, която котето не може да преодолее, а времето е топло, оставете го открехнат, за да осигурите достъп до чист въздух на животното.

7. Не пропускайте да донесете подарък на животинчето от почивката. Все пак е член на семейството ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com