49% от българите са застрашени от бедност

55429
49% от българите са застрашени от бедност

България е страната с най-висок процент граждани, застрашени от бедност, в ЕС, а Великобритания е държавата с най-голямо неравенство в богатството на регионите, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за периода 2008-2011 г.

Близо половината от българите (49,1%) са застрашени от бедност или социално изключване. В подобно положение са също така 40,3% от румънците и 36,6% от латвийците. Рискът от бедност е най-нисък в Чехия, само 15,4% от населението, следвана от Холандия с 15,7% и Швеция с 16,1%.

121 милиона души в ЕС или 24% от населението са изправени пред икономически трудности, което означава, че са застрашени от бедност, изпитват сериозни материални лишения или живеят в домакинства с много нисък работен интензитет.

Най-богатият регион в ЕС е вътрешен Лондон, където БВП на глава от населението е 328% от средното за съюза. Следват Люксембург и белгийската столица Брюксел. Заетостта е намаляла в почти три четвърти от 272-те области в 28-те държави членки на ЕС в периода 2008-2011 г., като най-голям спад е отчетен в Южен централен регион на България (-9,7%). Спад от около 9% е регистриран и в области на Испания, Латвия и Ирландия.

Най-големи вариации в заетостта са отчетени в областите в Италия с разлика от 17,9% между регионите с най-висока и най-ниска заетост. В три области в Испания начело с Андалусия, следвани от три северни области в Гърция, е регистрирана най-високата безработица при младежите, а в три региона в Южна Германия тя е най-ниска (4-5%).

България ще загуби 40% от работната си сила до средата на века

При запазване на настоящите демографски тенденции до средата на века България ще загуби 40 процента от работната си сила, предупреж...

БВП на глава от населението е най-равно разпределен в Словения, където най-богатата област е 1,4 пъти по-заможна от най-бедната. Най-голяма разлика е отчетена във Великобритания. БВП на глава от населението във вътрешен Лондон е близо пет пъти по-голям от този в най-бедната област. Като цяло столиците са най-богатите области във всяка държава членка, само в Германия, Италия и Холандия столиците не са най-състоятелните градове.

Населението в 19 държави членки се е увеличило през 2011 г., като най-голямо увеличение в абсолютни цифри е регистрирано във Великобритания (растеж с 474 000 души), следвана от Франция (333 000) и Италия (194 000). Най-голям спад на населението е регистриран в Румъния – 58 000 души, а Латвия и Литва са страните с най-голям процент емигранти (съответно 16,0 и 14,8 на хиляда жители).

През 2011 г. населението на София се е увеличило с 3,7%, а на Варна е намаляло с 0,9%. В същото време населението на Видин и Монтана се е стопило съответно със 17,1% и 15,5%, сочат данните на Евростат.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика