АЕЦ Козлодуй работи със значително намалена мощност

5911
АЕЦ Козлодуй работи със значително намалена мощност

Пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работят с намалена мощност от съображения, касаещи националната сигурност на страната. Поради същата причина се намалява производството на ток от въглища и възобновяеми енергийни източници - единствено производството на електричество от водни централи няма да пострада и остава на същото ниво, заяви заместник-министъра на икономиката и енергетиката Божан Стоянов пред Агенция "Фокус".

Според Стоянов причината да се залага на енергията от ВЕЦ е, че заради дъждовете напоследък има повишаване на нивото на реките и язовирите, съответно е необходимо тази вода да се използва, за да не се стига до опасност от наводнения.

Срив в добива на въглища

Мини "Марица-изток" ЕАД изпълнява ритмично ограничените заявки за въглища от източномаришките топлоцентрали. Част от техните мощности...

Поддържа се необходимият минимум от конвенционални централи, които работят на въглища, за да се гарантира стабилността в електрическата система. Решенията кои точно централи да бъдат спрени се взимат и на финансов принцип.

Ако се наложи като крайна мярка, ще бъдат спирани и нови енергийни източници със слънце и вятър, поясни Стоянов.

Пред Нова телевизия изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обясни, че принудително блоковете на централата работят с намалена мощност заради ниското потребление на електричество в страната и заради много малкото количество ток, което в момента се изнася.

Според непотвърдена информация в момента пети блок на централата работи при намаляване от 25% на мощността, а шести блок - при 50%.

Шефът на ДКЕВР има ниска сметка за ток, защото ползва енергоспестяващи крушки

Отоплявам се с парно и ползвам енергоспестяващи крушки. Така председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгени...

Засега не е ясно колко време ще бъде поддържано такова статукво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика