Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

10106
Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?
Снимка: iStock

Ако сте предразположени към спадове в кръвната си захар, знанието какво да правите може да ви помогне да се предпазите. Похапването на плодове може да помогне, както и други нехранителни опции.

Енергията, от която се нуждаете, за да работите, да играете или дори просто да мислите правилно, идва от кръвната захар или кръвната глюкоза. Той циркулира през цялото ви тяло през цялото време.

Кръвната захар идва от храните, които ядете. Хормон, наречен инсулин, помага за преместването на захарта от кръвта ви в клетките на тялото ви, където се използва за енергия.

Но ако нивата на кръвната ви захар паднат твърде ниско, можете да изпитате широк спектър от симптоми, някои от които могат да бъдат сериозни. Ако сте склонни към спадове в нивата на кръвната си захар, знанието какво да правите може да ви помогне да се предпазите.

Какво се счита за ниска кръвна захар

Вашата кръвна захар има тенденция да варира през деня. Ще бъде по-ниско, когато се събудите за първи път, особено ако не сте яли през последните 8 до 10 часа.

Кръвната ви захар ще се покачи, след като ядете. В зависимост от това кога последно сте яли, ето какво се счита за нормален диапазон на кръвната захар:

На гладно 2 часа след хранене

70–99 mg/dL По-малко от 140 mg/dL

Ниска кръвна захар, известна още като хипогликемия, е когато нивата на кръвната Ви захар паднат под 70 mg/dL.

Моментът, в който симптомите на ниска кръвна захар стават забележими, е различен от един човек на друг.

Някои хора може да се чувстват нервни, раздразнителни или замаяни, когато нивото на кръвната им захар падне до 70 mg/dL. Други хора може да не почувстват никакви симптоми до доста под тази граница.

Бърз и прост кръвен тест може да измери нивото на кръвната ви захар. Ако имате диабет или друго медицинско състояние, което понякога причинява епизоди на ниска кръвна захар, важно е редовно да проверявате кръвната си захар с домашен тест.

Ако тестът покаже, че кръвната Ви захар е под нормата, можете да предприемете стъпки, за да я коригирате бързо.

Какви са симптомите на ниска кръвна захар

Симптомите на ниска кръвна захар варират от човек на човек и дори могат да бъдат различни от един епизод на следващ. Може да изпитате специфични симптоми при първото понижаване на кръвната Ви захар и други симптоми следващия път.

Най-честите леки до умерени симптоми на ниска кръвна захар включват:

треперене или треперене

изпотяване

втрисане

замаяност или замаяност

раздразнителност

тревожност

сънливост

слабост

внезапен глад

объркване

Как да предотвратим големите пикове на кръвната захар?

проблеми с концентрацията

блед тен

ускорен или неравномерен сърдечен ритъм

главоболие

По-тежките симптоми на хипогликемия включват:

невъзможност за ядене или пиене

гърчове

безсъзнание

В някои случаи състояние, наречено несъзнаване на хипогликемия, може да се развие след чести епизоди на ниска кръвна захар. Това се случва, защото тялото свиква с ниска кръвна захар, така че симптомите стават по-трудни за определяне.

Несъзнаването на хипогликемия може да бъде опасно, тъй като намалява възможността за лечение на ниска кръвна захар и увеличава вероятността от тежка хипогликемия.

При леки до умерени симптоми обикновено можете сами да предприемете стъпки, за да достигнете нивата си в нормални граници. При тежки симптоми е важно да получите незабавна медицинска помощ.

Какви храни могат да помогнат за бързо повишаване на кръвната захар

Тъй като кръвната ви захар идва от храните и напитките, които консумирате, един от най-лесните начини да повишите кръвната си захар бързо е да вземете бърза закуска.

Американската диабетна асоциация препоръчва правилото 15-15, ако кръвната ви захар падне под 70 mg/dL: Яжте поне 15 грама въглехидрати, след което изчакайте 15 минути, за да проверите отново кръвната си захар.

Ако все още сте под 70 mg/dL, вземете още 15 грама въглехидрати, изчакайте 15 минути и проверете нивата си отново.

Сред храните, които можете да опитате за бързо повишаване на кръвната захар, са:

парче плод, като банан, ябълка или портокал

2 супени лъжици стафиди

15 зърна грозде

1/2 чаша сок от ябълка, портокал, ананас или грейпфрут

1/2 чаша обикновена сода (не без захар)

1 чаша обезмаслено мляко

1 супена лъжица мед или желе

15 Кегли

4 звездни изблици

1 супена лъжица захар във вода

Храни, които съдържат протеини или мазнини, като фъстъчено масло, сладолед и шоколад, могат да бъдат полезни, ако нивото на кръвната Ви захар е спаднало, но не е под 70 mg/dL.

Тези храни с по-високо съдържание на мазнини, както и пълнозърнестият хляб и други храни с високо съдържание на фибри, отнемат повече време, за да се абсорбират в кръвта ви. Поради това тези храни няма да повишат кръвната ви захар толкова бързо, колкото храни, които имат повече прости въглехидрати.

Можете ли да повишите кръвната захар без храна

Два продукта - глюкозен гел и дъвчащи глюкозни таблетки - също са ефективни за бързо повишаване на кръвната захар. Предлагат се без рецепта и се препоръчват за хора, които изпитват чести епизоди на ниска кръвна захар.

Ако сте имали тежки симптоми на ниска кръвна захар в миналото, говорете с Вашия лекар дали комплектът глюкагон е подходящ за Вас. Глюкагонът е хормон, който задейства черния ви дроб да освобождава глюкоза в кръвта.

Епизод на ниска кръвна захар, който изисква помощ от друго лице, по дефиниция е тежка хипогликемия. Комплектите се доставят със спринцовка и игла, които могат да се използват за инжектиране на глюкагон в ръката, бедрото или задните части.

Не забравяйте да попитате Вашия лекар кога и как да използвате комплект глюкагон. Освен това уведомете вашето семейство и приятели как да го използвате и как да разпознаете спешна хипогликемия.

Какво може да причини ниска кръвна захар

Има много различни фактори, които могат да причинят спад в нивата на кръвната ви захар. Ето някои от най-честите причини.

Храни и напитки

Пропускането на хранене или престоят твърде дълго време без храна или лека закуска може да накара почти всеки да почувства спад на кръвната захар. Други причини, свързани с храна и напитки, включват:

не ядете достатъчно въглехидрати през целия ден

да не ядете с часове след като се събудите сутрин

пиене на алкохол без прием на достатъчно храна

Физическа дейност

Упражняването повече или по-интензивно от обикновено може да понижи кръвната Ви захар. След особено напрегната тренировка вземете мерки, за да сте сигурни, че нивото на кръвната ви захар няма да падне твърде ниско, като консумиране на храни с високо съдържание на прости въглехидрати, като пресни плодове, шоколадово мляко или твърди плодови бонбони малко след вашата тренировка и да не чакате твърде дълго, преди да ядете храна с нормален размер

Инсулин

Ако имате диабет, може да се наложи да приемате синтетичен инсулин. В някои случаи приемането на инсулин може да причини хипогликемия поради:

приемайки твърде много от него

тялото ви внезапно реагира по различен начин на инсулина

взаимодействието на инсулин с други лекарства, включително сулфонилуреи и меглитиниди

Здравословни условия

Няколко здравословни състояния също могат да повлияят на кръвната Ви захар. Сред тях са:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

анорексия нервоза и други хранителни разстройства

хепатит и други чернодробни заболявания, които могат да повлияят на това как вашият черен дроб произвежда и освобождава глюкоза

нарушения на хипофизната жлеза, които могат да повлияят на освобождаването на хормони, които контролират производството на глюкоза

ниска надбъбречна функция

бъбречно заболяване, което може да повлияе на начина, по който отпадните продукти, включително лекарства, се отмиват от тялото ви

инсулином, който е инсулин-продуциращ тумор на панкреаса

напреднал рак

неволно приемане на твърде много лекарства за диабет (инсулин или сулфонилурейни препарати)

Ниската кръвна захар може да бъде временен проблем, причинен от пропускане на хранене или недостатъчно хранене. Може да е безвредно, особено ако успеете бързо да повишите кръвната си захар, като ядете лека закуска.

Понякога обаче спадът на кръвната захар може да бъде свързан с диабет или други основни здравословни състояния. Ако симптомите ви са тежки или ако яденето на лека закуска не помага или ви кара да се чувствате по-зле, не забравяйте да потърсите незабавна медицинска помощ.

Ако смятате, че кръвната Ви захар не се контролира добре, говорете с Вашия лекар, за да видите дали има план за лечение, който може да е подходящ за поддържане на кръвната Ви захар в здравословни граници.

И ако знаете, че може да сте предразположени към падане на кръвната захар, винаги носете таблетки с гел или други бързи решения със себе си, когато сте в движение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com