Актуализацията на бюджета е един вид инат на управляващите, казва експерт от ИПИ

7895
Актуализацията на бюджета е един вид инат на управляващите, казва експерт от ИПИ

Мотивите на Министерството на финансите са почти толкова изненадващи, колкото и самата новина за актуализация на бюджета. Това заяви експертът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков пред Actualno.com.

Първоначално от МФ предвиждаха недостиг от 1-2 млрд. лв., който бързо се сви до около 1 млрд. лв, а сега вече е малко под 500 млн. лв. Подобни промени в позицията, които не са предизвикани от обективни фактори, будят единствено притеснение, каза Стайков.

Министерството на финансите публикува мотивите за актуализация на бюджета

Предлаганата актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. (ЗДБРБ за 2013 г.) ще бъде осъществена при за...

Може би най-важното изречение в мотивите на МФ е "Липсата на гъвкавост в разходите не предоставя възможност за изпълнение на част от най-неотложните стабилизационни мерки в програмата на правителството". То не говори за неотложна необходимост от повече разходи, а просто инат на управляващите да направят каквото са решили, без да се съобразяват с обстановката в страната. Още по-притеснително е, че допълнителните разходи не са обвързани и разписани в конкретни разходни пера, а ще отидат в резерва за непредвидени и неотложни разходи. С други думи след това спокойно могат да бъдат изхарчени и за други цели от изтъкнатите в мотивите, посочи Стайков.

По отношение на приходите наистина се наблюдава по-слабо от очакваното изпълнение на някои данъци. Това обаче със сигурност не се отнася до ДДС, чиято събираемост до май е по-добра в сравнение с предходната година. Добро е и изпълнението на корпоративния данък, въпреки възможността на отлагане плащането му през следващата година. Най-сериозно е изоставането при акцизите, но то постепенно намалява през месеците до май и ако тенденцията се запази, е много вероятно постъпленията от тях да изненадат положително, обобщи експертът от ИПИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com