Двама от затрупаните миньори са загинали, правят път към другите

12269
Двама от затрупаните миньори са загинали, правят път към другите

Един от пострадалите миньори при срутване в рудник „Ораново” в Симитли преди минути е изваден жив, съобщи кметът на община Симитли, Апостол Апостолов, който е на мястото на инцидента, цитиран от „Фокус”.

Апостолов посочи, че лично премиерът Пламен Орешарски е установил контакт с кмета във връзка с инцидента. Апосотолов е категоричен „Държавата е готова да ни съдейства с каквото е необходимо!”

Миньорите излизат на протест, ако кабинетът не промени поведението си

Миньорският синдикат към КТ „Подкрепа" даде 8-дневен срок, в който кабинетът на Пламен Орешарски да промени поведението си спрямо...

Двама от четирима затрупани миньори са загинали, каза кметът на Симитли Апостол Апостолов съобщи пред bTV. Четиримата души бяха затрупани при срутване в мина Ораново край Симитли.

По думите на Апостолов инцидентът е станал в 09:00 часа, но сигналът е подаден в полицията 2 часа по-късно. Кметът на Симитли каза, че затрупаните миньори са "млади момчета", около 40-годишни и всички са от региона.

Пътят за измъкване на миньорите е бил отрязан - земята се е срутила на петдесетина метра пред и зад тях. По данни на кмета на Симитли Апостол Апостолов най-малко четирима са под земята.

Спасителните екипи набиват тръби в земята, за да може да вкарат въздух за миньорите, ако са оцелели. На мястото вече има линейки и пожарни автомобили.

Миньори се готвят за стачка

Миньорите от "Марица Изток" се готвят за ефективна стачка след 15 юли. До тогава те дават ултиматум на министъра на икономиката и ене...

20 миньори помагат на място при срутването в рудник "Ораново" в Симитли. На място са един екип на ПБЗН Благоевград, екип на Минно-спасителна служба в Бобов дол. По думите на Гатовска 20 миньори, които са били на служба нощна смяна, помагат за разчистване и четирима души са откъснати на 30 метра хоризонтално и 10 метра надолу. На място е и главен инспектор Георги Пармаков, директор на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”- Благоевград.

Това е поредният инцидент в рудника.

На 5 март 2007 година при взрив на газ-метан в “Ораново” загинаха двама миньори, а  други десетима получиха по-леки изгаряния. На 24 октомври същата година свлякла се кална маса уби на място други двама миньори.

Три години по-късно - през май 2010 г., само за 24 часа трима миньори пострадаха при срутвания в "Ораново". Рудникът се намира на 800 метра под нивото на река Струма. Той е подземен, там се копаят въглища за ТЕЦ "Бобов дол".

Срутване в мина Ораново хвана няколко души в капан

При срутване в рудник Ораново са затрупани четирима миньори, предаде БГНЕС от Благоевград. Сигнал за инцидента е подаден в 11:30 часа....

Рудникът е собственост на Христо Ковачки, чийто бизнес е свързан с енергетиката. Той е собственик на няколко топлофикации, "Брикел", както и мините за въглища в Пернишко.  Притежаваното от него "Атоменергоремонт" стана собственост на руската "Росатом", чието поделение "Атомстройекспорт" трябваше да строи АЕЦ "Белене".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com