Бюджет 2014 е илюзия, разпределя се само влияние, казва икономист

28629
Бюджет 2014 е илюзия, разпределя се само влияние, казва икономист
Снимка: БГНЕС

Илюзия - това представлява бюджетът, по който се работи в пленарна зала вече четвърти ден. Създава се илюзията, че се прави нещо, но всъщност има единствено преразпределение на влияние в самата икономика, преразпределение на активи и дейности. Това заяви в сутрешния блок на bTV икономистът и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Красен Станчев.

Типичен пример е новата такса от 20% върху приходите на ВЕИ сектора, която три дни беше обсъждана в парламента, казва Станчев.

Явлението "кредитни милионери" може да се завърне, твърдят експерти

Промените в банковото законодателство, които БСП и ДПС предложиха, могат да доведат до измами и завръщане на явлението "кредитни милион...

„Първата илюзия, която създава тази такса, е, че се облагат неправомерно забогателите. Всъщност се създава фонд в близка до управляващите банка - за дофинансиране на отрасъла. Впоследствие ВЕИ фирмите започват да фалират и този фонд започва да ги купува. След време по подобна схема се преминава към други отрасли”, смята Станчев.

Като друга илюзия той определи твърдението на кабинета, че отделя повече пари за социални дейности. „Този бюджет е по-голям на човек – над 4000 лева, с 200 лева повече от предишния. Разходите за социални нужди обаче също се увеличават с 200 лева – ето ви илюзията, на фона на която за средния данъкоплатец всъщност разходите се увеличават”, допълни още икономистът.

Не на същото мнение беше депутатът от БСП Георги Тодоров. Той заяви, че обясненията на Станчев граничат с теория на конспирацията. Тодоров призна, че има трудности пред бюджета, но най-голямото му достойнство е, че е изграден на базата на философия и е със заложени политики. Бюджетите на ГЕРБ бяха просто счетоводни, без идеи и методи за изпълнение, подчерта Тодоров.

По въпроса с ВЕИ таксата, той коментира, че „при първите договори страната ни беше поела ангажимент за определен процент на зелена енергия. Само за няколко години обаче инвестициите паднаха в пъти – сега вече инвестицията може да се изплаща сама, затова субсидията трябва да падне”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика