ЧЕЗ уважава решението на България да намали цената на тока

5219
ЧЕЗ уважава решението на България да намали цената на тока

Чешката компания ЧЕЗ съобщи, че уважава решението на българския енергиен регулатор да намали цената на тока, а аналитици заявиха, че то е било очаквано, съобщава американският в. "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БГНЕС.

Българският регулатор съобщи, че всички три електрически компании, работещи в страната, трябва да намалят цените на тока - ЧЕЗ със 7,2%, EVN със 7,3%, и Енерго-Про с 6,2%. "Цената на тока в България е напълно регулирана и българският регулатор решава за нея. Нашата компания ще уважи решението", заяви говорителката на ЧЕЗ Барбора Пулпанова в комюнике.

От миналия месец българите протестират заради цените на тока и недоволството си от правителството. Намаляването на цените на тока и оставката на българското правителство в края на февруари се възприемат като стъпки за успокояване на недоволното и до голяма степен бедно население, пише изданието.

Томаш Сикора, аналитик от компанията Патриа дайрект, заяви, че промяната е била очаквана и вече е намерила отражение в цената на акциите на ЧЕЗ. Решението вероятно ще има минимално отражение върху печалбите на компанията, но Сикора заяви, че очаква тя да запази филиала си, който дава около 1,5% от оперативните печалби на ЧЕЗ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика