Директорът на петролната ни асоциация очаква по-евтин петрол до края на 2016 г.

4932
Директорът на петролната ни асоциация очаква по-евтин петрол до края на 2016 г.
Снимка: Gettyimages

Цените на горивата падат защото на пазара има свръхпредлагане - ОПЕК не ограничава производството. Очаква се скоро и Иран да се намеси, което още повече ще „наводни пазара”, като се очаква тази тенденция да продължи до края на 2016-та година, посочи Андрей Делчев, директор на Българската петролна и газова асоциация пред Нова телевизия.

По отношение на по-евтините горива на бензиностанциите на Веселин Марешки, Делчев заяви, че цената е на ръба и под ръба на себестойността. Това е пиар, рекламна кампания на друг бизнес и на прокламирания от Марешки референдум, смята експертът.

Бензинът и дизелът продължават да поевтиняват

Бензинът и дизелът предпразнично радват шофьорите с по-ниски цени. Цената на най-масовия бензин А95 падна до почти 2 лева за литър и от...

От думите на Делчев излезе, че „тенденцията на сорта „Брент” е показателна за движението на цените на горивата у нас. Той призна, че „Брент” не се преработва за нашата страна и не каза как се движи сортът „Уралс”, който се преработва в „Нефтохим”. „Брент”-ът е под 38 долара за барел в момента. Най-оптимистичните прогнози са за 20 долара на барел, но Андрей Делчев не вярва чак дотам да се стигне. При такъв спад няма да има пропорционално понижение и за бензина и дизела – заради ДДС-то и акциза, които са постоянна величина. Държавата старателно прибира своите 50% от всеки литър горива, посочи експертът.

Според Делчев 12% от прихода от продажба на горивата на дребно остават за търговеца. Той каза, че темата с горивата е доста популистка и сега никой не говори за картели, след като в началото на есента Бойко Борисов и Ваньо Танев категорично обявиха, че има картел на нашия пазар на горива. Това доведе до проверки по бензиностанциите, но картел не беше разкрит официално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика