ЕК праща експерти да дават препоръки за енергийния ни сектор

5831
ЕК праща експерти да дават препоръки за енергийния ни сектор

В края на този месец експертната мисия на Европейската комисия, която ще проверява състоянието на енергийния ни сектор, ще дойде в България. Тя ще даде препоръки за стабилизиране на положението, включително и за формирането на цените на газа и електроенергията. Това съобщи говорителката на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер, предаде БНР.

У нас ще дойде малка група експерти, която ще направи преглед на енергийния ни пазар като цяло – включително как се формират цените на природния газ и електричеството и доколко независим е енергийният ни регулатор (ДКЕВР). Експертите, по думите на Марлене Холцнер, ще проведат широки дискусии с различни институции, министри и специалисти, след което ще дадат препоръки какви краткосрочни мерки може да предприеме България с цел подобряване на енергийния си пазар, предаде БГНЕС.

Марлене Холцнер подчерта, че обикновено Европейската комисия не изпраща подобни мисии в страните-членки, защото няма такива правомощия, но тази е била поискана от служебното правителство у нас. Тя очаква мисията да е еднократна, а не част от по-дълъг процес.

Говорителката на енергийния комисар каза още, че тази мисия и наказателната процедура срещу България са две съвсем отделни неща, и че процедурата, с която Комисията поиска от Европейския съд да ни наложи висока дневна глоба заради нелиберализирания енергиен пазар, продължава.

Марлене Холцнер не коментира искането на служебния премиер Марин Райков за нова оценка дали проектът "Южен поток" съответства на европейското законодателство, но съобщи, че самата Еврокомисия в момента проверява това, и скоро ще има мнение по въпроса.

Междувременно председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова каза, че електроразпределителните дружества са поискали 20% увеличение на цената на тока от първи юли. Това стана след заседанието на комисията.

Започва проверка на Енергийния системен оператор, каза премиерът

Инспекторатът на Министерски съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция ще направят проверка на Енергийния системен оператор ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика