Започва проверка на Енергийния системен оператор, каза премиерът

6807
Започва проверка на Енергийния системен оператор, каза премиерът

Инспекторатът на Министерски съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция ще направят проверка на Енергийния системен оператор (ЕСО), заяви служебният премиер Марин Райков след заседанието на кабинета, предаде БГНЕС.

Проверката ще бъде концентрирана основно върху дейността на Диспечерското управление към ЕСО. Ще се търси отговор на въпроса защо енергията от скъпи централи се въвежда приоритетно пред по-евтината енергия от други централи.

ДКЕВР ще реши дали да се повиши цената на тока от 1 юли, но нашата нагласа не е позитивна по отношение на тази хипотеза, коментира още служебният премиер. Той напомни, че до няколко дни ще пристигнат екипите от експерти на Европейската комисия, които ще прегледат състоянието на енергетиката в България.

Марин Райков коментира и информацията, че миньорите от "Мини Марица изток" са в стачна готовност. "В случай на стачка в дъждовния сезон би имало изключително неприятни последици, за отводняване ще са нужни милиони. Всяко неразумно и неоснователно действие ще има отражение върху бъдещата работа на миньорите", каза той и призова да не се обмислят подобни форми на натиск, защото последствията биха били по-сериозни от сигнала, който би бил отправен по този начин.

"От понеделник се очаква да започне приемането на заявки за помощите, които ще бъдат изплатени в рамките на първия пакет от мерки за едни от най-уязвимите групи от населението", съобщи още премиерът. "Продължаваме работа по партньорското споразумение с Европейската комисия за следващия програмен период. До края на май този проект на споразумение трябва да бъде одобрен от Министерски съвет. До 15 април трябва да го представим в един работен вариант", каза още Марин Райков.

Премиерът поиска и пълнен анализ на проекта "Южен поток". Райков помоли министрите да помислят за организирането на работна среща по проекта. "Мисля, че горе долу сме наясно какви са най-чувствителните моменти около този проект", коментира Райков.

В края на годината полагат тръбите на "Южен поток" при Варна

Полагането на тръбите на газопровода "Южен поток" край Варна ще започне през третото тримесечие на тази година, а през 2015 година по п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика