Френската компания "Насекомо" се готви за преместване след напрежение в Елин Пелин (ВИДЕО)

27371

В началото на месец февруари ви разказахме за създалото се напрежение сред гражданите на Елин Пелин, които се оплакват от неприятна миризма, идваща от "Насекомо" – иновативна френска компания за развъждане на черни мухи и ларви, разположена в края на града. Тогава местните заплашиха общината със съд, ако не вземе мерки, а общинарите от своя страна започнаха с проверки на експерименталното производство.

В интервю за Actualno.com Николай Савов, зам.-кмет на община Елин Пелин разказва за развитието на ситуацията.

Какво установиха последните проверки в завода и има ли развръзката с казуса "Насекомо"?

След Вашия репортаж хората продължиха да бъдат много активни, напрежението не стихна, все пак те имат своите притеснения. В тази връзка имахме няколко срещи с представители на компанията и поискахме от тях да поемат някакъв ангажимент. Изпратиха ни официално писмо, с което те декларират, че ще напуснат територията на община Елин Пелин в рамките на до 24 месеца, като търсят вариант, за да преместят съоръженията и производството си.

Фирмата е под наем в това хале, което е в близост до жилищните сгради на хората, затова търсят нов вариант. Включително поискаха от община Елин Пелин да помогнем с намирането на подходящо хале за тяхното преместване, което да е достатъчно отдалечено. По принцип ние нямаме функциите да извършваме посредническа дейност и не ни е работа, но с цел да помогнем и да успокоим хората започнахме да проучваме възможностите.

Към този момент, за съжаление, нямаме подходящи места. Имаше 2-3 възможности, включително на общински терени, където да бъдат преместени, но в момента, в който се разбере за какво ще се използва мястото, веднага се получава социално напрежение, хората скачат и не са съгласни с това да бъде преместена компанията в тяхното землище.

Това ни създаде допълнително проблеми, но ние все пак се опитваме да помогнем, защото сме наясно, че това е една много сериозна компания, представител на френския бизнес, зад нея стои цялата френско-българска търговска и индустриална камара с цялата си мощ и желание да помагат на френските фирми. Разбира се, ние не бихме искали да направим така, че този бизнес да се почувства нежелан в община Елин Пелин.

Напротив, добре дошли са инвестиции от всички френски фирми, но това трябва да бъде изцяло съобразено с безопасните и екологични условия за живот на гражданите, защото хората за нас са преди всичко. Трябва да им осигурим комфортни и безопасни условия за живот, да не им мирише и да не им създава проблеми, това е причината, поради която ще продължим да отстояваме своите искания и вярваме, че фирмата ще спази своя ангажимент – да напусне мястото, което ползва в момента.

Как стои въпросът с неприятната миризма. Има ли я все още?

Трябва да отбележим, че след Вашия материал имаше може би едно или две обаждания от граждани с оплаквания за миризмата, но вече я няма тази масовост и като цяло спря да мирише. Но чувствителността на хората продължава да е много висока, все пак се намираме и във време преди избори, напрежението е голямо, не мога да съм сигурен, че няма да ескалира, ако пак замирише. Засега всичко е спокойно и очакваме фирмата да предприеме действия, за да ограничи още повече миризмите.

А какво се случва с новата пристройка, вдигната допълнително от компанията? Ще бъде ли премахната и ще има ли санкции?

Да, има си закони в България за незаконното строителство и се работи по процедура. Няма значение дали фирмата е чуждестранна или българска, всеки е длъжен да спазва законите, така че очаквам буквално до няколко дни да имаме и съответните резултати. Законите ясно и точно разписват сроковете и отговорностите на всяка структура, това е към Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и съвсем скоро би трябвало да се премине към действия за премахване на незаконната постройка. А предвижданата глоба в закона за такова нарушение е между 5 000 и 20 000 лева.

Неприятна миризма от експериментално производство вдига хората от Елин Пелин на протест (ВИДЕО)

Вече няколко години жители на Елин Пелин се оплакват от неприятна миризма, идваща от голямо предприятие в края на града. "Може би от п...

По-спокойни ли са вече гражданите на Елин Пелин. Спряха ли протестите?

Хората в града вече са по спокойни, което е и нашият основен ангажимент. Те се надяват фирмата наистина да предприеме действия по освобождаване на терените, ако те не го направят, съм сигурен, че напрежението отново ще ескалира. Но фирмата все пак е много сериозна и след като са поели такъв писмен ангажимент би трябвало да го изпълнят.

Интервю на Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com