Неприятна миризма от експериментално производство вдига хората от Елин Пелин на протест (ВИДЕО)

25508
Снимки: община Елин Пелин

Вече няколко години жители на Елин Пелин се оплакват от неприятна миризма, идваща от голямо предприятие в края на града.

"Може би от преди 2 години започна ужасно да мирише на мърша и все повече и повече. Ние започнахме да питаме общината какво се случва и се оказа, че има фабрика за производство на ларви. И ние гражданите започнахме да правим подписки и уж щяха да се преместват, уж щеше да спре да мирише, а то става все повече. В крайна сметка се оказа, че имат някаква много голяма инвестиция, с която ще увеличат десетократно производството, което ни навежда на мисълта, че и миризмата ще се увеличи десетократно. Искаме да спре да мирише и общината да направи нещо по въпроса", споделя Елена Цветанова, която живее близо до предприятието.

Компанията е българо-френска, а дейността й е свързана с развъждане и продажба на насекоми, както и с разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха, за да бъдат в последствие използвани за високопротеинови добавки, подходящи за храна на домашни любимци, риби или селскостопански животни.

"„Насекомо“ е много иновативна компания, която цели да оправи проблемите на нашата планета. Ние използваме продукти от агроиндустрията, например трици от пшеница, които даваме на насекомите, които се казват черна муха и след това произвеждаме ларви на насекоми, от които извличаме протеини, липиди, които се използват, за да хранят други животни. Нашите продукти също могат да се използват за създаване на нови антибиотици. Няма достатъчно протеини, които се произвеждат, начинът по който се произвеждат не е устойчив. Това което правим ние е бъдещето за България и за нашата планета", убеден е Ксавие Марсенак, който е един от основателите на компанията.

До момента в общината са входирани множество сигнали и жалби по този случай, както и 3 подписки с над 250 включили се. Хората се оплакват, че миризмата се отразява негативно и върху местните бизнеси.

"Имам малко хотелче, което се намира на 500 метра оттук и клиентите се е случвало да ме питат на какво мирише, да не е умряла котката на съседите, защо мирише на умряло животно и аз им обяснявам съответно, че имаме фабрика за производство на ларви от мухи и затова мирише така, няма нищо умряло в двора. И много мухи се появиха, големи, които изгрее ли слънце дори сега декември – януари се полепват по целите къщи, огромни мухи от южната страна, имаме мухи и в мазетата, на таваните", възмутена е Елена.

"Притеснява ме най-много миризмата. Ние нямаме нищо против, нека работят хората, но да спрат миризмата. Имам деца, майка ми, баща ми живеем тук от толкова години, такова нещо не е имало. Таванът ни е пълен с големи и гадни мухи, чудим се откъде са влезнали. Лятото особено е нетърпимо. Има часови зони от деня – сутрин, вечер и следобед, когато миризмата е много силна, почти не може да се диша," допълва друг жител на Елин Пелин - Васил Христов.

"Ситуацията е непоносима, защото работим в съседство до фирма „Насекомо“, аз и живея наблизо, на около 500 метра и от сутрин до вечер миризмата е непоносима. Сутрин от 8 до 10 и следобед, понякога и на обяд, точно когато човек се храни или се е нахранил и отива на работа и го посреща тази миризма на разложено, на мърша. За момент намалява миризмата, в рамките на седмица-две и после пак с пълна сила", недоволства Валентин Ангелов.

Местните са категорични, че полза от оплакванията им няма и са склони на по-радикални действия.

"Ще си търсим правата докъдето можем. Ще съдим общината ако трябва, защото те също са отговорни за това, а не взимат мерки", заявява уверено Васил.

"Миризмата влиза в стаите и мирише, ние имаме малки деца, това трябва да се вземе предвид, за да се чувстваме и ние свободни граждани. Тази миризма ни нарушават здравето. При всички положения мирише на разстояние поне от половин – един километър, отива миризмата чак до стадиона, той е на 700-800 метра оттук. Другите фирми в района не могат да работят. Вечерно време се усеща повече, през деня не е чак толкова, но работниците наблизо са постоянно в тези миризми", споделя Стефан Христов.

"Има дни, когато я няма въобще, когато явно очакват проверки, но има дни, когато е много силна. Климатиците им са тук, където си паркираме колите, защото аз не живея в Елин Пелин. И когато отворим колата вечерта не може да се диша, при затворена кола, миризмата се е впила в купето на колата", допълва Илияна Костадинова, която работи в града и пътува всеки ден.

"Живея наблизо до фабриката и да ви кажа честно някой път не може да се издържа. Такава е миризмата, че дори прозорецът не можеш да си отвориш, понякога след 6 часа вечерта започва да мирише до 10-11-12 вечерта. Не се търпи миризмата, целият район е така, на нещо като мърша, както мирише разложено животно – гадно", оплаква се и Стефан Христов.

"Проблемът е от началото на 2020 година, като ескалира особено силно през лятото на миналата година, когато миризмите, които се разнасяха, бяха много по-силни и хората започнаха да подават жалби, след което започнаха с подписки, събрани от района. Моят телефон е обявен на сайта на общината и хората ми звъняха буквално през нощта, през деня, по всяко време. Последните 6 месеца почти през ден, през два ми се обаждаха, за да констатират за проблеми с миризми, които са от района на предприятие „Насекомо“.

Поискахме достъп, бяхме поканени вътре в самия завод. Установихме, че миризмата, която е характерна отвън, вътре в самите помещение е много, много по-силна. Дрехите ни даже се вмирисаха. За мен лично няма никакво съмнение, че миризмата е оттам. Те се опитаха да кажат, че е възможно някъде да има умряло животно или нещо друго. Не, категорично, проверено е, няма такова нещо. Миризмата е много характерна и специфична, точно на мърша мирише", обяснява инж. Николай Савов, който е зам.-кмет по „Екология и общинска собственост“ в община Елин Пелин.

От „Насекомо“ обаче отричат да има проблем с миризмата. Въпреки това не бяхме допуснати да влезем вътре.

"Общината ни съобщава за тези оплаквания, но ние не ги разбираме, защото тук миризми няма. Усещате ли нещо, аз не. Казвате сутрин и вечер, аз съм тук по цял ден и цяла година, извън завода миризми няма. Има вътре в завода, защото това е биологичен процес и тези миризми са вътре, но те се улавят от всякакви филтри, които сме сложили – озонови и био. Непрекъснато имаме проверки, всеки месец от РИОСВ от РЗИ, всякакви институции, не знам защо, много ни обичат. Петък миналата седмица цял ден имаше проверка от РИОСВ, дойдоха да видят нашите процеси, да проверят има ли, няма ли миризми и написаха в техния доклад, че няма никакви миризми извън завода", категоричен е Ксавие Марсенак.

"Аз мисля, че няма проблем с миризмата. Ние направихме 24-часов мониторинг на миризмата с Министерството на околната среда и те анализираха всички химически елементи от процеса и те изобщо не бяха свързани с тази дейност. За тези 2 години всичко беше в нормата на дадените от ЕС препоръки. Бих ви казал, че обещавам да оправим нещата и да направим най-доброто, но ние не сме виновни, така че не виждам какво можем да направим.

Разбира се, ако се появи миризма, незабавно ще вземем мерки, защото аз съм тук да подкрепя френския инвеститор, но аз съм и в позиция ако има проблем да го призная. Има ли проблем, например тази сутрин? Готов съм да се върна пак тук, с вас, за да проверим отново. Ако има нещо за оправяне, бъдете сигурни, че то ще бъде оправено. Аз мисля, че „Насекомо“ е една от значимите и устойчиви за България инвестиции, които дават шанс за развитие, защото това е иновативна компания и е много важно за страната и за град Елин Пелин да има такъв инвеститор тук", казва председателят на френско-българската търговско-промишлена камара Стефан Дьолае.

В същото време от компанията се оплакват, че общината бави разрешителните им за разширяване на бизнеса.

"Преди 3 години наехме тази сграда, която виждате зад мен, която е индустриална сграда и беше предназначена за ферма за насекоми. Преди една година наехме и съседната сграда и поискахме също да бъде предназначена за ферма за насекоми, но от август месец чакаме одобрение от общината, вече 5 месеца, ще станат 6 и не разбираме защо не го получаваме, щом са приели първата сграда да бъде одобрена, защо не и втората", оплаква се Марсенак.

"Всички власти – администрация, правителство, министерствата на икономиката и околната среда, заедно с РЗИ и РИОСВ – направиха необходимите проверки и разследвания и имат официални документи, но инвеститорът все още чака за разрешение да започне. Всички био и озонови филтри са готови и инсталирани и администрацията узакони абсолютно всичко.

Но от август миналата година, заради миризмата, въпреки че за нас това не е причина, защото няма миризма, те все още не ни дават разрешение да започнем процеса на производство. Това е много странно и се надявам, че ситуацията с община Елин Пелин ще бъде решена много скоро. Никой инвеститор, идващ от Франция с напредничава иновативна технология, не идва тук, за да замърсява. То е очевидно, те могат да отидат навсякъде по света и по мое мнение тази парадоксална ситуация няма полза за никого", обяснява Стефан Дьолае.

От община Елин Пелин са категорични, че причината за забавянето не е миризмата, а липсата на всички необходими документи. И споделят, че въпреки, че все още нямат разрешителни, от компанията вече са започнали процеса по разрастване.

"Фирмата функционира с тази си дейност от средата на 2018 година, когато е издадено разрешение за строеж за първия етап от проекта, който в момента реализират. Той се помещава в едно съществуващи хале, пригодено за нуждите на този тип производство и реално от края на 2018 година имат разрешение за ползване, акт 16, както е известно. А вече от 18 август 2020 година са входирали проекта за разширение на онази дейност, като идеята им е, това да се случи в друго съществуващи хале и пространството около него.

За това време, в необходимите нормативни срокове, ние сме прегледали входираните документи, констатирани са доста пропуски, за които те са били информирани по надлежния ред. Едно от нещата е, че те нямат виза за изграждане на едни съоръжения, нямат и разрешение за строеж, но на място констатирахме, че те вече са изградени и съществуват. Ние нямаме необходимост от такъв тип предприятия, които са донякъде и със съмнителен положителен ефект", казва арх. Борислав Кръстев, който е главен архитект на община Елин Пелин.

"Към момента няма издадено разрешително за строеж за разширението. В края на миналата седмица направихме проверка във връзка с поредната жалба на съседите за извършено незаконно строителство, подготвили сме протокол и предстоят съответните действия", допълва той. 

"Има си ред и закони, не можеш да извършваш дейности, преди да си получил разрешение, така че фирмата има правата да работи, не е спирана, в същото време те имат претенции, че ние ги спираме да извършват дейности, които те вече са извършили", допълва зам.-кмета по екология инж. Савов.

За да изясни казуса преди време общината организира среща с двете страни - представители на „Насекомо“ и недоволните граждани на Елин Пелин. А всички получени подписки и жалби са препратени към съответните държавни институции, които могат да вземат отношение по въпроса.

"Самата община като община не може да извършва контролни функции, свързани с изпълнение на разрешения, дадени от държавните органи, ако РИОСВ даде разрешение за дейност, ние нямаме основание да ги спрем или да каем това не е правилно или не е коректно. Но е факт, че хората непрекъснато се оплакват, има напрежение, включително и с това, че категорично ни заявиха хора, работещи в близост, че ще съдят общината за пропуснати ползи, нещо което ние не можем да си позволим."

"Ние можем да действаме единствено и само съгласно българското законодателство, по никакъв начин не може да излезем извън законите. Предприели сме всички необходими мерки, сигнализирали сме всички институции. Към този момент констатациите, които са направили държавните институции са, че всичко е наред, няма никакви проблеми, заводът може да си работи и нямаме право ние по никакъв начин да ги ограничаваме в това те да работят. Това получихме като отговори от БАБХ и от РИОСВ", споделя инж. Николай Савов.

"Докато ни убеждаваха как не миришело, след това казаха, че правели всичко възможно, за да не мирише, променяли нещата, с които ги хранят и всякакви други експерименти си правели за тези 2 години, а на нас не спира да ни мирише. Ние се замислихме защо не си правят експериментите във Франция и да видят дали там ще им мирише или не. При нас е в града, те казват, че било индустриална зона, но то не е, това си е в рамките на града и мирише ужасно. Доколкото разбрах от общината са им предлагали имот в полето, за да си направят там завода и да не мирише, но те не искат. Те ни обещават, че след 2 години ще се преместят, което за нас не е реално, защото те строят", възразява Елена Цветанова.

"Ние сме наели тази сграда преди 3 години, ние не познавахме Елин Пелин тогава, казаха ни, че това е индустриална зона, по документи също пише, че е индустриална зона. Тук е нашият аренди център, той ще стои тук 1-2 години максимум, след това ще го преместим на друго място. Едновременно с това имаме план да строим голям завод, някъде другаде в България, по-близо до агроиндустрията, защото използваме техните продукти. Така че в момента сме активно в търсене на място. Миналата седмица бяхме в Пловдив, Стара Загора, Разград като вече имаме преговори с местните кметове, където да строим този голям завод. Нашият план е до 1-2 години да преместим всички наши дейности там", разкрива плановете си съоснователя на компанията.

А председателят на френско-българската търговско-промишлена камара допълва:

"Пазарът е огромен, това означава, че днес те са в Елин Пелин, но след 1-2 години те могат да построят по-голяма фабрика, в Елин Пелин или друго място в България, или някъде другаде по света. Аз се чувствам като българин и мисля, че ние имаме нужда от такъв тип предприятия в икономическия сектор и съм сигурен, че правителството го знае."

Какво ще се случи с дейността на фирма „Насекомо“, къде ще бъде локализирана тя и ще спрат ли оплакванията на гражданите относно неприятната миризма в Елин Пелин? Ще продължим да следим темата, за да получим и необходимите отговори.

Продължението на историята, вижте ТУК.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...