Готовият реактор за Белене може да се ползва в Козлодуй

5288
Готовият реактор за Белене може да се ползва в Козлодуй

Най-вероятният вариант за АЕЦ „Козлодуй” е с готовия реактор да имаме руска ядрена част и диверцифицирана неядрена част. Това каза пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев във връзка с изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, предаде Стандарт нюз.

„Още през април, когато прекратихме проекта „Белене” и в Народното събрание включително, на следващия ден точно това коментирахме и всички в правителството – хибриден блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй” с готовия реактор от „Атомстройекспорт” за Белене. Технически е възможно преместването на реактора от Белене в Козлодуй. Това не е някакво допълнително споразумение, което правителството сключва, защото ние вече имаме споразумение за Белене, в което споразумение ние сме си поръчали и този реактор е изготвен.

Да отгладуваме ли Белене

Допреди ден-два около бунещия духовете проект АЕЦ "Белене" бе комфортно тихо. Умълчаха се политиците, умълчаха се лобистите, умълчаха ...

Ние обсъждаме варианти и най-вероятният вариант е с готовия реактор да имаме руска ядрена част и диверцифицирана неядрена част”, посочи министър Добрев.

„Част от над 500 милиона евро е оборудването за първи реактор, реактор плюс товарогеноратор и комплектовка”, каза още Делян Добрев.

Преди да бъде взето решение на Министерски съвет по същество, ще има всички социално-икономически анализи плюс всички разчети за това колко ще струва новият блок.

„Най-важното е, че ние не правим заложник Националната електрическа компания или пък АЕЦ „Козлодуй”, а ние създадохме проектна компания, която сама ще носи отговорност за този проект. Тя е с първоначален регистриран капитал и от това доколко добре се структурира проектът, ще зависи доколко той е реализируем. В рамките на една година очакваме да имаме всички необходими анализи”, добави министър Делян Добрев.

Ядрени слухове продължават чернобилската традиция в България

Образът на беззъбите бабички, които разнасят слухове като „мухи”, направо оживя за пореден път тези дни като картинка от на...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика