Кризата фалира половината строителни фирми у нас

4319
Кризата фалира половината строителни фирми у нас

Общият брой на регистрираните в Професионалния Регистър строителни компании е намалял наполовина в сравнение с 2008 година, показват данни на браншовата камара. Към 4 юли останалите фирми са 3863, за тази година отпадналите вероятно ще са още около 20% от всички, предаде БЛИЦ.
В някои области отписалите се фирми са повече от останалите, показват още данните от регистъра, в други са по равно към началото на 2012 година. Така в Благоевград отписаните фирми са 129, останалите – 144, в Шумен 42 са отписани при 71 оставащи, в Бургас са се отписали 310, а остават 312.

През първите три месеца на годината строителната продукция е намаляла с още 3,3% на годишна база, а спрямо първото тримесечие на 2008 г., когато е генериран най-високият ръст, е регистриран срив от 42 на сто, отчитат от Камарата на строителите.

Сградното строителство бележи годишен спад от 2,4% в периода януари- март, а спрямо първото тримесечие на 2009 г., когато е постигнат най-големия ръст в сегмента, понижението е от 53%.При инженерното строителство е регистрирано намаление от 4,6% на годишна база. Очакванията инфраструктурното строителство да задвижи бранша през първите три месеца на годината така и не са се реализирали, посочват от камарата.

Редактор: Сияна Любомирова

Намаляват издадените разрешителни за строеж на жилища

През първото тримесечие на 2012 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 868 жилищни сгради с 1 944 жилища в тях...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика