Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации

20 май 2024, 17:25 часа • 2757 прочитания

Държавната дума - руският парламент - предложи така наречените диаспори в Русия да бъдат приравнени към "чуждестранните агенти". Разработеният от депутата Михаил Матвеев от Комунистическата партия нов вариант на закона за националните културни автономии предполага забрана за чуждестранно финансиране на национално-етнически сдружения.

А в случай на взаимодействие между сдружения, принадлежащи към етнически общности, които имат свои държави, с чуждестранни граждани и организации, се очаква те да бъдат класифицирани като "чуждестранни агенти", заяви Матвеев пред RTVI.

Още: По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

"Диаспори няма, така че не могат да се ликвидират"

Според него обаче законопроектът няма да доведе до ликвидиране на диаспорите. "В законодателството отсъства понятието "диаспора". Следователно е невъзможно юридически да се ликвидира нещо, което юридически не съществува", обясни депутатът, като на практика каза, че в Руската федерация няма етнически малцинства.

Законопроектът предвижда ликвидиране на "автономиите" и пререгистриране на всички в национално-културни "асоциации". В една община, регион или на федерално ниво не може да има повече от една асоциация на една етническа общност, обясни депутатът.

"Законопроектът все още се подготвя от юристи. Мисля, че ще бъде внесен в Държавната дума до края на месеца", каза Матвеев.

Още: Макрон да дойде, за да отърве Кавказ от „съветското иго": Грузинският президент

Какво е "чуждестранен агент"?

Статутът на "чуждестранен агент", поставен от руските власти на лице или компания, налага тежки административни ограничения на съответните физически или юридически лица в страната, включително редовни проверки на източниците им на финансиране. Той също така задължава всяка публикация, включително в социалните мрежи, да носи етикета "чуждестранен агент".

Снимка: iStock

Чуждестранни агенти са опозиционните фигури на режима на Путин. Още през 2019 г. Русия определи Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални за "чужедстранен агент", а по-късно ФБК и активистът получиха етикет "екстремисти". Наскоро Москва забрани рекламата на "чуждестранни агенти".

Подобен закон за "чуждестранните агенти" бе приет окончателно и в Грузия, което предизвика масови протести и сблъсъци между гражданите и силите на реда.

Още: Президентът на Грузия наложи вето на закона "за чуждестранното влияние"

Етническите малцинства в Русия и бунтовете им

Вероятно новото законодателство ще предизвика сериозно негодувание сред различните диаспори в Руската федерация. Припомняме, че през януари тази година автономната република Башкирия (Република Башкортостан) се разбунтува. Многохилядни протести предизвикаха властите, а демонстрантите влязоха в сблъсъци със силите на реда. Причината – присъдата на активиста Фаил Алсинов, осъден на 4 години затвор. Тази присъда дойде на фона на изказванията на мъжа срещу участието на местните жители във войната на диктатора Владимир Путин в Украйна.

Още: Стотици бързо осъдени заради протестите в Башкирия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес