От НАП напомнят на българите с имоти в Гърция, че дължат данъци за тях

3535
От НАП напомнят на българите с имоти в Гърция, че дължат данъци за тях

На интернет страницата на НАП www.nap.bg българските граждани, които притежават имоти в Гърция, могат да намерят полезна информация за дължимите данъци там, съобщиха от НАП, предаде БГНЕС.

Материалът е предоставен от Генералното консулство на Република България в Солун, Гърция и описва основните видове имуществени данъци, които чуждестранните граждани са длъжни да плащат за притежаваните имоти в южната ни съседка. От НАП са изпратили информацията и до компании - посредници при покупко-продажба на недвижими имоти. Целта е българските граждани да бъдат информирани за всички бъдещи задължения, когато обмислят покупката на имот в Гърция.

Междувременно стана ясно, че общо 3 781 дружества с изцяло гръцки капитал са подали през тази година декларации за облагане с корпоративни данъци за 2011 г. През миналата година техният брой е бил 2 199, като това означава, че за една година фирмите с изцяло гръцки капитал, които развиват дейност в България, са се увеличили с 1582 или 72%. Близо половината от компаниите или 1535, са регистрирани в териториалната структура на НАП в Благоевград. В София се обслужват 1381 фирми със 100% гръцки капитал, а в Пловдив – 200.

С близо 50% пък са се увеличили дружествата с изцяло румънски капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци тази година, в сравнени с 2011 г. Според статистиката на НАП за облагане на печалбата си от 2011 г., данъчни декларации са подали 401 фирми със 100% румънско участие, докато за 2010 г. това са направили 272 дружества.

Както може да се очаква, най-много регистрирани фирми с участие от северната ни съседка има в териториалните структури на НАП в Русе – 169, София – 121 и Варна - 21.

Според експерти от НАП, засиленият интерес на фирмите от Гърция и Румъния, свързан с инвестициите в България, се дължи най-вече на по-ниската данъчноосигурителна тежест у нас и стабилността на икономика на страната в последните няколко години.

Редактор: Сияна Любомирова

Кафемашините пред изчезване заради НАП

Собственици на кафеавтомати от цялата страна готвят подписка срещу предстоящото им връзване към данъчните, предаде Стандарт Нюз. Ако ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика