Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

15 май 2024, 13:42 часа

Случвало ли ви се е някога да се чудите кои са най-малко посещаваните от туристи места по света?

Ако отговорът е да, продължавайте да четете, защото днес ще ви покажем 5 места, които са строго забранени за обществен достъп и най-вероятно никога няма да можете да ги посетите.

1. Глобалното хранилище за семена в Свалбард, Норвегия

Глобалното хранилище за семена в Свалбард е съоръжение за съхранение на семена от цял свят, което се намира на отдалечения норвежки остров Шпицберген.

Това е едно от най-интересните, но и най-незаконни места за посещение на Земята. Съхранява над 960 хиляди семена от страни по цял свят и се смята за едно от най-защитените места, достъп до което има само персоналът.

То е обезопасено с множество врати и защитни елементи. Семената, които се съхраняват там могат да бъдат използвани в случай на обстоятелства, които унищожават целият живот на Земята.

2. Островът на змиите

От името можем да разберем, защо достъпът до този остров е напълно забранен. Островът Кеймада Гранде е разположен на около 150 км от брега на Сао Пауло и изглежда като още едно от красиви места и спокойни места в Бразилия, но само на пръв поглед.

Островът се смята за дом на критично застрашената и изключително отровна Bothrops insularis, известна още като златна копиеглава усойница, която се храни с птици.

Среща се само и единствено на змийския остров, и слава Богу, а изследователи твърдят, че броят им начислява от 2000 до 4000 змии. Като се има предвид малкото пространство на острова, там има твърде много змии, за да могат хората да се разхождат свободно.

3. Зона 51

Снимка: CC BY-SA 3.0

Всички сме чували поне веднъж за Зона 51 и секретните операции, които се извършват там. Зона 51 е строго класифицирано съоръжение на Военновъздушните сили на Съединените щати.

Мистерията около Зона 51 е била обект на много филми и конспиративните теории. Районът, скрит в усамотената Невада, беше напълно неизвестен, докато не излезе наяве след изтичане на документи; ЦРУ потвърди съществуването му през 2013 г.

Общият консенсус е, че това е база, която е била използвана за тестване на самолети и оръжия за американската армия, но фактите не са потвърдени, тъй като са строго забранени. Има и хипотеза, че е била използвана за извънземни изследвания, която беше допълнително подкрепена, когато американски учен на име Боб Лазар излезе публично да говори за опита си от работата в забранената зона.

Дали Боб Лазар е лъгал, или не, най-вероятно никога няма да разберем. Но едно нещо, което знаем със сигурност, е, че няма да ви бъде позволено да посетите Зона 51.

4. Гробницата на Цин Ши Хуан, Китай

Снимка: IStock

Разположена в северното подножие на планината Лишан, на 35 километра североизточно от Сиан, провинция Шанси, мавзолеят Цин Ши Хуан е гробницата на император Цин Ши Хуан, основател на първата обединена империя в китайската история през 3-ти век пр.н.е.

Гробницата е открита случайно през 1974 г., когато фермери, копаейки за кладенец, откриват няколко керамични фигури на воини. Тъй като откритието бързо привлича национално внимание, археологическото изследване разкриват три големи подземни камери (наричани „ями"), съдържащи натрошени фрагменти от теракотени воини.

Наподобяват реални керамични фигури в реални размери и изобразяват воини, като всеки детайл от облеклото им е изкусно изобразен и все още носят следи от оригиналната им боя по време на откриването им. Трите ями обаче са само малка част от онова, което се оказва масивен гробен комплекс, който обхваща площ от 6.3 кв.км.

Причината, поради която гробницата все още не е отворена, е поради страховете, че отварянето й може да причини непоправими щети на структурата, но хората вярват, че отварянето и може да доведе до активиране на опасни капани и старинни заклинания.

5. Повелия, Италия

Повелия е италиански остров, който се намира между Венеция и Лидо. Известен е още и като „кървавия остров“; „островът на лудостта“ или „острова на ада“.

Независимо от прекрасното си местоположение на Венецианската лагуна, днес островът е необитаем и посещенията му са забранени. Мистерията му датира от времето на Римската империя като там изолирали болните от чума, за да не се заразява останалата част от населението.

През XVI век 160 000 души са били изгорени живи и мъртви. А през 1922 г. е построена болница за душевно болни. Местните от Италия разказвали легенди за доктор, който провеждал странни експерименти с пациентите си като ги измъчвал.

Той самият намерил смъртта си от висока кула вероятно подбуден от призраците на своите лоши действия.

Лечебното заведение на остров Повелия затваря врати окончателно през 1968 г.

Островът тогава намира нов частен собственик, но той самия не могъл да издържи неприятната и тежка атмосфера, която носи това място и го напуска. Многократно е пускан за продан, но странните неща, които се случвали на него, отблъсквали както купувачи, така и туристи.

До момента е незаконно да се посети остров Повелия. Той е включен в списъка на десетте най-страховити места според “Форбс”.

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес