Подписан е протокол за отстъпка от 11 % в цената на руския газ за България

5359
Подписан е протокол за отстъпка от 11 % в цената на руския газ за България

До 15 ноември ще бъде подписан новият договор за доставки на газ от Русия, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев във Варна.

България и "Газпром" подписаха днес споразумение, според което до 15 ноември трябва да се подготви и подпише новият договор. През последните пет месеца обсъждахме детайли по "Южен поток". Това каза още министър Добрев.

"В последните 5 месеца ние обсъждахме детайли по строителството на "Южен поток", както и темите за отстъпката за газа и новия газов договор. Днес подписахме три документа. Единият документ е протокол, с който ние се ангажираме към 15 ноември да вземем окончателно инвестиционно решение за строителството на "Южен поток". Вторият документ е отстъпка от 11% от цената на газа в сила от 1 април тази година до края на годината. Третият документ е протокол, с който страните се ангажират да подпишат новия договор за доставка на газ до 15 ноември тази година", посочи Делян Добрев.

"Отстъпката е 11% средно по трите договора. Номиналното й изражение зависи от количествата, които са купени от "Булгаргаз". От към този ние не можем да кажем колко са те ще са те, тъй като до края на годината има 3 месеца и ние не знаем какви количества ще купи "Булгаргаз" за българския пазар", каза още той.

Успешното сътрудничество между България и Русия може да продължи развитието и на други проекти в сферата на енергийното сътрудничество, заяви от своя страна Александър Медведев, вицепрезидент на "Газпром, който също присъства на пресконференцията. Медведев посочи, че подготовката на тези документи е отнела много време, но фактът, че те са били подписани така бързо, говори, че документацията е била добре подготвена, като отговаря на очакванията и на двете страни. Медведев посочи, че тези документи обхващат всички страни на сътрудничеството между България и Русия. Става въпрос за инвестиционното сътрудничество в рамките на проекта "Южен поток", както и за доставките на природен газ към страната ни.

Станишев: Борисов и Добрев се опитват да сплашват хората

Правителството на Бойко Борисов води политика, която се различава от мнението на голяма част от българския народ. Това са 770 000 бъ...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика