Станишев: Борисов и Добрев се опитват да сплашват хората

8244
Станишев: Борисов и Добрев се опитват да сплашват хората

Правителството на Бойко Борисов води политика, която се различава от мнението на голяма част от българския народ. Това са 770 000 българи, които се подписаха за провеждането на референдум за АЕЦ "Белене".

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод интервюто на министър Делян Добрев пред ИТАР-ТАСС, в което последният заявява, че София се е отказала от "Белене" заради липсата на стратегически инвеститор и едновременно с това подкрепя идеята за референдум, предаде БГНЕС.

"Правителството обяви, че подкрепя референдума. Надявам се да не се отметнат от думата си, както са правили много пъти досега", каза Станишев. Той предупреди, че Борисов и Добрев сега се опитват да сплашат хората, заявявайки, че всеки трябва да плати за централата по 30 хиляди лева.

Лидерът на БСП заяви, че премиерът и министърът на енергетиката трябва да отговорят на серия от тежки въпроси за "Белене", да кажат фактите, които се премълчават.

Станишев напомни, че стратегически инвеститор беше избран чрез конкурс през 2008 г. "Тогава в него взеха участие водещи световни енергийни гиганти, сред които "Елктрабел" и ЕНЕЛ. Този конкурс беше спечелен от германския енергиен гигант Ер Ве Е. Така че "Белене" имаше инвеститор", заяви той. "Министър-председателят Борисов трябва да отговори защо изгониха готов инвеститор, който изцяло подкрепяше проекта и до последно беше готов да инвестира в него", попита Станишев.

Според него, Борисов трябва да обясни и факта, че само допреди няколко месеца говореше за "Белене" като за добър проект, че без него ще внасяме ток от чужбина. "Това правителство обяви, че се е договорило за участие с френски и финландски чуждестранни инвеститори, освен руската страна, която беше готова да поеме голяма част от финансирането", припомни Станишев, имайки предвид желанието на компаниите "Фортум" и "Алтран" за участие в "Белене".

"Когато наеха Ейч Ес Би Си за консултант беше договорено банката да търси и чужд инвеститор. Защо това не беше направено? Защо досега цялостният доклад на банката за Белене, който доказва, че проектът е изгоден и не натоварва по никакъв начин българския данъкоплатец и бюджет не е публикуван?", попита Станишев.

Той предупреди, че оттук-нататък следва пропагандна кампания с цел сплашването на хората. "За БСП е важно българските граждани да вземат самостоятелно и информирано решение на базата на експертната оценка – икономисти, учени, енергетици. С този референдум се създава прецедент, българските граждани, които са върховен суверен, да могат чрез гласа си да влияят върху вземането на стратегически решения, каквото е бъдещето на АЕЦ "Белене" и българската енергетика като цяло. Ще направим всичко възможно това да се случи", категоричен е лидерът на БСП Сергей Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com