Трайков: Няма да ходя при Кунева

4342
Трайков: Няма да ходя при Кунева
Почивам си в момента и е важно за мен, че мога да направя това, споделя бившият министър

Почивам си в момента и е важно за мен, че мога да направя това. Няма да ходя в партията на Меглена Кунева, сподели пред bTV бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Във връзка с отстраняването ми, все още имам доста съмнения по този въпрос", заяви Трайков.

Трайков: Газ може да дойде отвсякъде

Газ може да дойде отвсякъде, вече се отварят връзките ни с Румъния, с Гърция, заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и тур...

"Цел номер едно беше "Белене". Това е, за което съм работил през целия си мандат. Цел номер 2, или капан номер 2, беше намаляването на цената на газа с 10%. Както видяхме това е достижима цел и това е така", каза още Трайков.

Надявам се, че сега няма да бъдат изкушени някои да търсят причини за оставката ми със задна дата. Важното е, че при ценностите на една цивилизована държава това означава да се използва хубавото и над него да се надгражда, добави Трайков. Той каза, че никой не се е родил министър, но това, което остава с десетилетия напред, са взетите решения.

За това дали ще ползваме втечнен газ от Азербайджан, Трайков каза, че работят по този проект от 2009 г. "При този проект газопроводи стигат до азербайджанско пристанище и там газът се компресира. Ние работим по проект за компресиран газ, а румънците за втечнен. Предимството на втечнения газ е, че е по-подходящ за големи количества. Но станциите за втечняване там са много скъпи, от порядъка на милиарди. И по двата проекта се работи от 2-3 години, но нито румънският, нито нашият напредва много, защото Азербайджан предпочита сухоземния маршрут. Те се споразумяха с Турция по условията за транзит", каза Трайков.

За това дали 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" е постижим, Трайков каза, че хората в "Козлодуй" са оптимисти. Според него, ако проектът за 7-ми реактор се започне от "а" до "я", той може да стане в по-кратките срокове.

Трайчо: Браво, Бойко

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се присъедини към кръга, който приветства и аплодира решението н...

За нова газова централа, Трайков посочи, че при тази цена на газа – "а тя е неприемливо висока, затова ние като министерство и НЕК тогава отказваме дългосрочни договори". Тъй като газовите централи са маневрени мощности, една такава централа е подходяща за балансиране на ВЕИ-тата. Ако може да работи с евтин газ, тогава имат място такива газови централи", допълни Трайков. Той каза, че в САЩ вече е най-евтино да се произвежда електричество от газови централи - 80 долара за 1000 куб. м.

Според Трайков, енергиен проект номер 1 за България е да се удължи живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Единият блок е на 21 години, а другият е на 23 години. Най-важните проекти в енергетиката след правилното решение за "Белене" са свързани с газовите проекти", каза още Трайчо Трайков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика