Трайков: Газ може да дойде отвсякъде

9573
Трайков: Газ може да дойде отвсякъде
Миналият понеделник вече е подписан в Гърция меморандум за терминал за втечнен газ

Газ може да дойде отвсякъде, вече се отварят връзките ни с Румъния, с Гърция, заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

Така Трайков отговори на думите на депутатa от КБ и бивш министър на икономиката Петър Димитров, който попита откъде ще идва газа за газовата станция, която правителството има намерение да строи на мястото на АЕЦ "Белене": "Тази централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия?", попита Димитров.

Първанов: Искаме рестарт на "Белене"

Трябва да има референдум „за" и „против" изграждането на АЕЦ „Белене". Това каза в сутрешния блок на БНТ Георги Първ...

Трайков посочи, че миналия понеделник вече е подписан в Гърция меморандум за терминал за втечнен газ, това ще има изключително значение за нас. Този газ ще идва от Кипър и Израел, които в момента работят върху големи находища на газ. Те не искат газта да минава през Турция, а да го втечняват и да изнасят директно за Европа през Гърция. Така че Гърция ще поеме големи количества от този газ, посочи Трайчо Трайков.

За шистовия газ той заяви, че се разработва технология, която да щади повече природата при добиването на шистов газ. Трайков е сигурен, че това ще стане. Имаме каспийски, черноморски, източносредиземноморски шистов газ, изброи той.

Въпреки че много хора се зачудиха къде точно да потърсят дефекти в моята работа, през последните години е извършена подготовката за строежа на газовите ни връзки. Има тръби вече, ОВОС се прави в момента. Гръцката ни връзка трябва да започне да се строи до края на годината, а май месец започва румънската връзка, каза Трайков. Турската връзка също се доуточнява. С Турция проблемът не е технически, а геостратегически, защото Турция се опитва да се позиционира като Русия, уточни той. Турция иска да продава газ, който те наричат турски, но всъщност не е турски.

Според бившия енергиен министър токът от Белене би бил неприемливо скъп. Нова атомна централа ще произвежда изключително скъп ток. За реакторa, който правителството планира да използва като седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", Трайков каза, че има още да се плаща, но не е толкова много, колко се смята. Този реактор не е най-модерният реактор - той е междинен модел. Най-практичният начин да отиграем тази ситуация е този реактор веднага да го продадем и да поръчаме новия модел. Ако се сложи в АЕЦ "Козлодуй", реакторът ще остарее, и освен това са замразени пари. Ако сега го продадем, с парите можем да купим нов реактор и да стабилизираме НЕК.

Защо Борисов се отказа от АЕЦ "Белене"?

Премиерът Борисов произнесе реч на заседание на Министерския съвет, в която накратко изреди почти всички основни аргументи против строи...

За преговорите с "Газпром" и дали спирането на двата важни проекта Бургас – Александруполис и АЕЦ "Белене" - ще повлияе на преговорите за по-ниска цена на газа Трайчо Трайков каза, че всичко е въпрос на тактика. По-ниската цена е постижима. При условие, че "Газпром" има уговорка за по-ниски цени с 10-20% на газа с други европейско страни, 10-15% процента отстъпка може и на нас да направят. Според него ние сме много добър клиент на "Газпром", плащаме си в срок всичко, което е по договор, така че, ако те имат аргументи към нас, ние също имаме доста сериозни аргументи към тях. Винаги сме били коректен партньор, допълни той. Трайков пожела успех на новия министър Делян Добрев в преговорите.

За изхода от случката "Белене" Трайков посочи, че за целта се прави анализ на статуса – кой какво дължи и трябва да получава и се прекратява проектът. Мисля, че и те могат да излязат от този проект, без да изгубят нещо. Трайков заяви, че няма да има големи неустойки, тъй като ние голяма част от това оборудване за централата сме го платили.

За думите на Симеон Дянков, че Трайков може би ще продължи да работи за правителството, Трайков каза, че това не му е било предлагано досега. Ако някой не става за министър, не виждам как ще става за съветник. Но като цяло Трайков посочи, че има желание и идеи, с които може да помогне на кабинета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика