За да се навакса изоставянето: Обявиха два мегатърга за нови ВЕИ с батерии

2783
За да се навакса изоставянето: Обявиха два мегатърга за нови ВЕИ с батерии
Снимка: iStock

Министерство на енергетиката обяви два мегатърга за изграждане на нови ВЕИ мощности с локални системи за съхранение на енергията. Безвъзмездното финансиране за двете схеми е в размер на 535 млн. лв. С двата мегатърга енергийното министерство се опитва да навакса сериозно изоставане по националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

ОЩЕ: Държавата реши какъв е таванът на пазарните приходи за производителите на ток

Ако процедурите минат безпроблемно, енергийното министерство вероятно ще успее да навакса изоставането и да спаси средствата по тази част от плана за възстановяване. Първият търг за нови 285 MW мощности с капацитет за съхранение от 75 MW трябваше да бъде обявен още в края на 2022 г., но предаването и одобряването на плана за възстановяване се забави. За 2023 г. бяха планирани други два търга за по 285 MW ново производство от ВИ. Обявяването на първи търг по тази линия е и едно от условията за получаване на второ плащане по ПВУ, пише в. "Сега".

Планове по ПВУ

Според първоначалните планове по ПВУ следваше да бъдат проведени общо 5 търга за изграждане на нови производствени мощности от възобновяеми източници с общ капацитет от 1425 MW и 375 MW системи за съхранение на енергията. Производственият капацитет бе разпределен равномерно - 285 MW за всеки един търговете и 75 MW системи за съхранение.

Подготовката на процедурите обаче закъсня и се стигна до окрупняване, а после условията за предоставяне на финансирането бяха върнати за цялостна преработка след скандал в НС и силно ограничителни условия към потенциалните кандидати.

ОЩЕ: Ето кои общини ще получат 98 млн. лв. за електробуси и зарядни станции

За двата мегатърга

След тези корекции сега енергийното министерство предлага два още по-окрупнени търга. Единият е за по-малки проекти от 200 кW до 2 MW, като по него се очаква да бъдат изградени общо 200 MW нови производствени мощности със 100 MW капацитет на системите за съхранение. Безвъзмедното финансиране в размер на 107 млн. лв. по тази процедура е само за системите за локално съкранение на енергия, като се допуска по това перо максимална помощ от 35 млн. лв. и минимум 50% съучастие. Останалата част от проекта се финансира самостоятелно от кандидатите.

Вторият търг е за по-големи проекти - над 200 kW без горна граница, като тук ще се финансират общо 940 MW нови производствени мощности. Максималният размер на безвъзмездно финансиране на локалните системи за съхранение по тази процедура е 58,7 млн. лв., като и тук парите са само за частта от проекта с изграждане на системи за локално съхранение с минимум 50% съфинансиране на тези разходи. Прегледът на условията за кандидатстване показва, че финансовите изисквания към кандидатите са преработени и значително намалени спрямо първоначалните ограничителни изисквания, довели до спорове и скандали в НС.

ОЩЕ: Доклад: Възобновяемите източници нарастват силно в световен мащаб до 2028 г.

Крайният срок за представяне на проекти е 12 юни, 2024 г. От одобрените кандидати се изисква да са си извадили всички необходими разрешения за строеж най-късно до 31 март, 2025 г., а новите мощности трябва да са въведени в експлоатация най-късно до 31 март, 2026 г. Изграждането на локални съоръжения за съхранение на енергията от възобновяеми източници е ключово с цел създаване на възможност за балансиране на това производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика