Защо е важно да се увеличи дела на енергията от възобновяеми източници?

2728
Защо е важно да се увеличи дела на енергията от възобновяеми източници?
Снимка: Хабитат България

Изменението на климата е много сериозна заплаха и последиците от него оказват въздействие върху множество различни аспекти на живота ни. Изгарянето на изкопаеми горива, изсичането на горите и отглеждането на добитък оказват все по-голямо влияние върху климата и температурата на Земята. В някои региони екстремните метеорологични явления и дъждовете стават все по-често явление, докато в други се наблюдават по-екстремни горещи вълни и суши. Това добавя огромни количества парникови газове към тези, които се отделят по естествен път в атмосферата, засилвайки парниковия ефект и глобалното затопляне.

Производството и използването на енергия отговарят за 75% от емисиите на парникови газове в ЕС и договорените по-амбициозни цели за използване на ВЕИ ще бъдат важен принос за постигането на общата цел на ЕС за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

Енергията от възобновяеми източници има нищожно въздействие върху околната среда, в сравнение с енергията добита от изкопаеми горива. Тя бива вятърна енергия, слънчева енергия, водна енергия, енергия от морските течения, геотермална енергия, термопомпи, енергия от биомаса.

До момента Директивата за енергийната ефективност на ЕС е допринесла за икономии от почти една трета по отношение на направените през 2007 г. прогнози за потреблението през 2030 г. Въпреки това, във връзка с ангажимента за намаляване с поне 55% на емисиите на парникови газове до 2030 г., ЕС трябва да подобри значително своята енергийна ефективност и сегашните правила се нуждаят от преразглеждане. ЕС планира да увеличи значително дела на възобновяемите източници в общия си енергиен микс.

Какво ще се промени с новата Директива за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници?

През 2020 г. 22,1% от потребяваната в ЕС енергия е идвала от възобновяеми източници, което е с около 2 процентни пункта над целта на ЕС от 20% за 2020 г. Съветът на Европейския съюз постигна съгласие да определи обвързваща цел на равнище ЕС за 40% енергия от възобновяеми източници в общия енергиен микс до 2030 г. Заложената понастоящем цел на равнище ЕС е най-малко 32%. Държавите членки ще трябва да увеличат своя национален принос, определен в техните интегрирани национални планове в областта на енергетиката и климата, които ще бъдат актуализирани през 2023 г. и 2024 г., за да постигнат колективно новата цел. Съветът определи индикативна цел за поне 49% дял на енергията от възобновяеми източници в сградите през 2030 г.

На национално равнище

Към момента, всяка държава членка е определила целите си за 2030 г. в своя Национален  интегриран план в областта на енергетиката и климата, в съответствие с досегашната цел на ЕС от 32% дял на енергия от ВИ. Тези планове ще трябва да бъдат актуализирани през 2023 г., за да постигнат 40% дял на енергията от ВЕИ. В допълнение на това, държавите ще трябва да намаляват своето крайно потребление на енергия всяка година, достигайки постепенно до съкращения от 1,5% годишно. Това е почти двойно повече в сравнение с предвиденото в действащото сега законодателство (0,8%). Засегнати ключови сектори са: сградите, транспорта и промишлеността. За сградите и транспорта ЕС планира да постигне допълнителни намаления на емисиите чрез създаването на нова система за търговия с емисии (СТЕ), предназначена за тези сектори.

Борба с енергийната бедност и постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

ЕС планира повече помощи за потребителите с ниски доходи, за да бъдат защитени от нарастващите цени на енергията. Парите ще дойдат от Социалния фонд за климат и приходи от новата схема за търговия с емисии. Успоредно с това ще се насърчават дейности за намаляване потреблението на  енергия, което има директни ползи за околната среда. Икономията на енергия е най-разходоефективното решение за постигането на щадящ климата енергиен сектор.

Как българските домакинства могат сами да произвеждат енергия от ВЕИ?

Вижте експертното мнение на Ивайло Алексиев, Изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

 

Хабитат България изпълнява проект “Достъп до енергийно обновяване” с финансовата подкрепа на Европейската климатична фондация. С него организацията поставя фокус върху енергийното обновяване на жилищните сгради, като метод за справяне с енергийната бедност и постигане на въглеродна неутралност на Европейския съюз до 2050 г. Научете повече тук: https://hfh.bg/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com