Предложение: 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител

12893
Предложение: 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител
Снимка: Getty Images/Guliver

Учениците да имат право не на 3, а на 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител, като декларацията за влошено състояние на детето да се праща на класния и да е със свободен текст. Това предлага Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Академик Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета пред 24 часа.

Заради коронавируса много от малките ученици вече са изхабили трите позволени дни, а висенето на опашка пред кабинета на личните лекари за извинителна бележка крие опасност от зарази, мотивира предложението на училищните директори той. То вече е изпратено до образователното министерство и парламента. 99% от родителите подкрепят предложението, твърди Стаматов. Засега обаче от образователното министерство отказват да обсъждат идеята.

Разрешават на учениците екскурзии, лагери и зелени училища

Учениците ще могат да ходят на екскурзии и да посещават културни научни институции. Това става ясно от писмо на Соня Мелоян, директор н...

Вчера стана ясно, че 110 деца, посещавали училища или детски градини, са дали положителни проби за коронавирус за първите 14 дни на учебната година. Това са 0,01% от децата в образователната система. С COVID-19 са и 74 учители. Под карантина заради контакт със заразен роднина, ученик или учител са 140 души.

От 10 на 20 дни пък ще бъдат увеличени отсъствията по уважителни причини на деца, които са в подготвителна група. Такава промяна в наредбата за предучилищното образование се обсъжда заради епидемичната обстановка. На сайта на електронната система на детските градини в София вече е пуснато такова съобщение до родителите. В случаи, при които присъствието на децата в детската градина е невъзможно, защото са със заболявания или родителите им са в рискова група, може да се премине към самостоятелна организация. В този случай родителите подават заявление до директора на детската градина, обясни шефката на столичната общинска дирекция по образование Мария Минчева.

За по-малките пък има препоръка към родителите, ако може, да си останат вкъщи. Тя обаче е към семействата, в които децата живеят заедно с възрастни хора или с такива от рискови групи. Родителят може да подаде декларация в свободен текст или по образец, че желае детето му да остане вкъщи за съответен период в рамките на извънредната епидемиологична обстановка, и отсъствията ще се извиняват служебно. Няма ограничение в срока, тъй като става дума за малки деца, при които формата на обучение не е със задължителен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование