Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

24 април 2024, 15:20 часа • 970 прочитания

Правителството "Денков" прие законовите поправки, които предвиждат таксите в държавните университети да отпаднат още тази година. Днес (24 април) измененията влизат за обсъждане в парламентарната комисия по образование, а депутатите ще имат последна дума за одобряването им или не. 

Промените предвиждат таксите да отпаднат още от тази академична година и да не се плащат сумите за втория семестър, въпреки че на много места те вече са внесени. Измененията ще засегнат 127 000 студенти и докторанти държавна поръчка.

Целта на отпадането на таксите е да се подобри достъпът до висше образование, както и българските университети да станат по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да учат у нас, или в чужбина, обясниха управляващите при обявяването на промените. Още: "ГЕРБ и ДПС не искат": Премиерът в оставка за безплатното висше образование (ВИДЕО)

Денков с позиция

Бившият премиер акад. Николай Денков публикува във Facebook профила си позиция по темата, публикуваме я без редакторска намеса.

Една от важните промени в новата Конституция е обявяването на образованието за национална ценност. Така, чрез върховния закон на държавата, задължихме всички управляващи, които и да са те, да създават условия за свободното развитие на образованието и да го подпомагат, вкл. като улесняват достъпа до висшите учебни заведения.

За да не останем в сферата на пожеланията, по време на редовния кабинет предложихме промени в Закона за висшето образование (ЗВО). Ако те бъдат приети, държавата ще поеме университетските такси в специалностите с държавна поръчка. В момента това обхваща всички 127 000 студенти и докторанти. Но означава също, че всички младежи, които досега са се отказвали от следване по финансови причини, или трябва да работят като бармани или сервитьори, за да се издържат, вече могат да получат пълноценно висше образование.

Днес в ресорната комисия в НС ще търся подкрепа от депутатите за тези предложения в ЗВО.

На този принцип работят университетите в Германия - с максимално отворен прием, но с високи критерии за успешно завършване и повече шансове за пълноценно участие в професионалния и обществения живот след това. Още: Премахването на таксите в университетите обърка студентите - да плащат или не

Образованието е пътят към по-доброто здраве на нацията, по-високите нива на икономическа стабилност, по-ниската престъпност, по-малките неравенства, по-високата устойчивост на пропаганда и дезинформация.

Всичко това е важно, за да станем нормална европейска държава. И по пътя към тази цел е важно нито един млад човек в България да не остава без възможност да завърши университет.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес