Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намаляват педагозите в детските градини

20 април 2024, 08:10 часа • 22738 прочитания

Педагозите в детските градини намаляват, предаде БНР. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград.

Още: Обявиха свободните места в детските ясли и градини в София

Повече от 200 педагози са излезли от системата през 2023 г.

По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е изоставането в заплащането на педагозите в предучилищното образование в сравнение с това в началното училищно образование, казва икономистът Адриан Николов.

"Напоследък заплатите на учителите бяха увеличени доста силно и поне неформално обвързан със средната заплата. Съответно хич не е невъзможно да допуснем, че някаква част от педагогическия персонал да се е преместил в началния етап на училищното образование, където преходът е най-лесен и най-възможен", коментира той.

Заплатите

Адриан Николов изтъкна и липсата на законодателна воля, заплатите на педагогическия персонал в детските градини да се обвържат със средната, по примера на направеното в училищното образование.

"Ако е налице национален консенсус и политическа воля това да се случи по сходен модел и заплатите на педагогическия персонал в детските градини, няма никакви пречки това да се случи", заключи икономистът.

Още: Правителството дава 1,5 млн лева на семействата, чиито деца останаха без място в детска градина

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес