Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

20 април 2024, 10:32 часа • 1702 прочитания

„Все още коклюш не се е превърнало в е епидемиологично заболяване у нас, не се развива със сериозни темпове. Засегнатите училища в София са малко повече от пет и по-малко от 10 на брой“. Това каза служебният министър на образованието проф. Галин Цоков пред bTV.  

Oще: Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

Той добави, че има карантинирани класове, но не са много. „Няколко десетки са. Чакаме предписание от РЗИ, че трябва да се карантинират ученици“, обясни Цоков.

Каква е причината за резкия скок на заболелите?

„При заболяването от коклюш наблюдаваме цикличност през годините. През около 6-7 години може да има епидемиологични взривове, които се дължат на факта, че ваксината, която се поставя, изчерпва своето действие“, каза пред bTV д-р Деница Даскалова, която е общопрактикуващ лекар и педиатър.

Всички деца, родени през 2012 година, подлежат на задължителна имунизация тази година. Могат да направят имунизация в максимално кратки срокове. Децата на 6-годишна възраст, родени през 2018 година, също подлежат на задължителна имунизация, уточняват лекари.

Още: Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Националното външно оценяване за 10. клас 

Проф. Цоков обясни, че НВО остава на същата дата, която е планирана - 10 юни. Бяхме подготвени за тази дата. Направихме предварителен анализ, че е най-добре да запазим датата 10 юни, но да започне малко по-късно от 11 часа. Денят е неучебен само за учениците, поясни проф. Цоков.

По думите му промените в задачите в матурите са свързани с по-голяма практическа насоченост, за да бъдат близки до живота и практиката. „Следващата година ще има промяна и за 4. клас, за след 7. клас. Така да се структурират учебните програми, че наистина да бъдат ориентирани към компетентностите“, каза още министърът.

Още: Нов график за изпити и ваканции се готви за следващата учебна година

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес