Студенти: Искаме ученето за бакалавър да е 3 години

73159
Студенти: Искаме ученето за бакалавър да е 3 години
Снимка: БГНЕС

3-годишно обучение за придобиване на бакалавърска степен поискаха студенти от 30 университета от страната на дискусия с премиера и с министъра на образованието.

Тази идея е част от стратегията за развитието на висшето образование до 2020 година, съобащва Нова телевизия. Управлението на университетите, участието на студентите в него и начинът на финансиране на висшето образование са темите, които младежите са очертали пред просветния министър. В дискусията се включиха над 80 студенти.

200 професионални гимназии ще признават самопридобитите знания

200 професионални гимназии в цялата страна ще признават наученото в живота и придобитите знания по време на работа, упражняване на хо...

Според Анелия Клисарова, подобна промяна е възможна, ако бъде увеличено магистърското обучение от една на минимум две години.

Според студенти от колежи тази реформа трябва да се въведе, докато според студенти от Великотърновския университет - не. Тенденцията в Европа е именно степен бакалавър да е 3 години, а магистър - 2. Министърът на образованието, Анелия Клисарова каза: „Трудно е да кажа, че само от мен ще зависи това дали ще бъдат три, или четири години бакалаврите. Европейската тенденция е да скъсяваме бакалавърското образование и да увеличаваме магистърското".

На срещата с премиера студентите поставили въпроса за финансирането на вузовете, което да не бъде обвързано с броя на учещите, както е сега. „Да бъде насочено към необходимост на студентите в съответните професионални направления, към подобряване качеството на висшето образование в съответните професионални направления и като цяло", каза председателят на Национално представителство на студентските съвети - Ангел Георгиев.

Според премиерът липсата на връзка между университетите и работодателите е сред слабите страни в нашата система. „Възприемайте знанията, които ви дават университетите, само като една база. И се гответе да бъдете ученици през целия си живот. Казвам ви го и от личен опит!", каза той.

Клисарова: Само 1/4 от 30-34-годишните са висшисти

26,9% от българите на възраст между 30 и 34 години имат завършено висше образование, а целта е до 2020 година този процент да е между...

„Не сме насочили достатъчно прагматично обучението, затова се получава конфликт между университетите и работодателските организации. Най-честата критика, която съм чувал от бизнеса е "студентите не са подготвени за първия си работен ден". Усилията трябва да бъдат насочени към повишаване качеството на нашето висше образование и към превръщане на нашите университети в предпочитано място за обучение”, заяви премиерът Пламен Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com