Всеки седми ученик в прогимназията спира да ходи на училище

2506
Всеки седми ученик в прогимназията спира да ходи на училище

Всеки седми ученик на възраст между 15 г. и 18 г. отпада от училище, сочи статистика. За 2015 г. и 2016 г. броят на учениците, които са спрели да посещават учебни занятия, надвишава 21 000. Често изтъквани от родителите причини за отпадането на ромчета от училище са недостиг на средства, както и необходимост по-големите деца да помагат при отглеждането своите по-малки братя и сестри.

Липсата на мотивация поради незнанието на български език, емигриране, както и ранните бракове също се нареждат сред мотивите да не се посещават училищните занятия. Данните бяха съобщени от омбудсмана на България Мая Манолова. Тя посети Асеновград, за да участва в първото заседание на еднодневната Национална кръгла маса за реална политика и ефективно решаване проблемите на етническата интеграция, инициирана от кмета на града доктор Емил Караиванов. Темата на днешната дискусия, на която присъства и вицепремиерът Валери Симеонов, бе „Образование и трудова заетост“.

В асеновградската Полицейска приемна ще дежурят едни от най-добрите служители

Полицейската приемна в Асеновград ще се обслужва от петима от най-добрите служители в системата на МВР, стана ясно днес при откриването...

Информацията показва, че българската държава заема трето място в Европейския съюз по брой млади хора, които нито работят, нито учат. Числеността им достига 170 000, като 74% от тях са жители на малки населени места в страната.

В тази връзка, Манолова заяви, че ще настоява да бъде въведено задължително, но безплатно предучилищно образование. Ако идеята се реализира, това ще коства на Министерството на образованието сума в размер между 18 000 000 лева и 19 000 000 лева, тъй като издръжката на всяко дете възлиза на близо 280 лева годишно. Следващото, което планира да предложи омбудсманът, е децата да получават и безплатен обяд, което в случай, че бъде изпълнено, ще струва още толкова на държавната хазна. Искането си Манолова подкрепя с мотива, че тази мярка ще допринесе за получаване на равен старт на всички малчугани, пристъпващи в първи клас.

Според нея повече пари, инвестирани в образование е равносилно на по-малко средства, похарчени за затвори, изграждане на полицейски участъци и прилагане на силови мерки. В днешния форум участие взеха също Деница Сачева - заместник-министър на Министерството на образованието и науката, кметове на общини и други официални гости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com