"Армията ни не може да се бие с Русия повече от 2 месеца": Говори зам.-началникът на британския щаб

57271
"Армията ни не може да се бие с Русия повече от 2 месеца": Говори зам.-началникът на британския щаб
Снимка: Getty Images

Великобритания не може да се бори с Русия повече от два месеца, призна заместник-началникът на Генералния щаб на отбраната на Обединеното кралство.

Генерал-лейтенант сър Роб Магоуън заяви, че въоръжените сили ще трябва да се справят с "оперативния риск", произтичащ от липсата на ресурсите, които той би искал да има в бъдещи войни.

Още: "Фарс и посмешище": Русия се загрижи за британската съдебна система заради Асандж

В Лондон искат повече пари за отбрана

Министърът на отбраната Грант Шапс заяви пред депутатите в Лондон, че е лобирал пред премиера Риши Сунак и пред канцлера на хазната Джереми Хънт за повече пари за отбрана в последния бюджет, но не е успял да осигури увеличение.

Пред депутатите от Комисията по отбрана висшият офицер от Кралската морска пехота сър Магоуън заяви: "Бяхме много ясни, че сумата, която харчим за боеприпаси в момента и която е значителна, не отговаря във всички области на заплахите, пред които сме изправени".

Още: Обвинен в шпионаж българин е следил Христо Грозев във Великобритания?

"Ясно сме заявили, че трябва да похарчим повече пари - над рекордната програма, за това, което наричаме интегрирана противоракетна отбрана", каза генерал-лейтенантът, цитиран от The Telegraph.

Когато Марк Франсоа, бившият министър на въоръжените сили, му каза, че Обединеното кралство "не би могло да се бори с Путин повече от няколко месеца в пълномащабна стрелкова война, защото нямаме боеприпасите и резервите от оборудване за това", сър Роб Магоуън призна, че е вярно.

Още: Украински пилоти за F-16 завършиха обучението си във Великобритания

Война НАТО-Русия - говори се все повече

Военният министър Шапс допълни, че всеки подобен евентуален конфликт ще се води заедно със съюзниците от НАТО, които биха могли колективно да надделеят над Русия, а не само от Обединеното кралство.

"За хората, които гледат и чуват, че Обединеното кралство не е готово за война единствено с Русия, е важно да разберат, че тъй като сме в НАТО и съществува член 5 от споразумението за взаимна отбрана, ние никога не бихме попаднали в такава ситуация", допълни Шапс, като имаше предвид членът, че нападение срещу една страна от Алианса е атака срещу целия военен съюз и тогава НАТО трябва да се притече на помощ.

Снимка: Getty Images

Думите му идват седмици след като френският президент Еманюел Макрон не изключи в бъдеще да бъдат пратени западни войски в Украйна: Франция може да влезе в пряк сблъсък с Русия при срив на фронта в Украйна: Френска телевизия (ВИДЕО).

Доклад във Великобритания: "Не сме готови за Русия"

Междувременно разследване на Комисията по отбрана на Камарата на общините в Обединеното кралство установи, че "все по-претоварените" британски въоръжени сили не са готови за война с Русия.

Комисията твърди, че правителството "никога няма да постигне готовност за водене на бойни действия или стратегическа готовност" без спешни реформи за преодоляване на кризата с набирането на персонал, а също така ще трябва да увеличи драстично запасите от оръжия и боеприпаси на Великобритания.

В доклада депутатите заявиха, че въоръжените сили се нуждаят от повече средства, за да "участват в операции, като същевременно развиват готовност за водене на бойни действия", или ще трябва да се намали "оперативната тежест" върху армията.

Още: The Telegraph: Отказахме от армията тези, които трябва да ни пазят

Бившите началници на отбраната заявиха пред комисията, че въоръжените сили са били "изчерпани" от 2010 г. насам и "в един равностоен конфликт (...) биха изчерпали своите възможности след първите няколко месеца".

Сър Роб Магоуън настоя, че Обединеното кралство е "готово за война", въпреки че призна, че не е подготвено за продължителен конфликт срещу Русия.

Още: Британските войници ще бъдат уволнявани и съдени, ако плащат за секс

Министърът на отбраната Грант Шапс също така заяви пред депутатите, че поуките, извлечени от войната в Украйна, показват важността на войната с дронове поради факта, че те са "смъртоносни", но евтини. 

Миналия месец Обединеното кралство обяви, че заедно с Латвия ще оглави нова коалиция за доставка на хиляди дронове "камикадзе" в Украйна на фона на нарастващия недостиг на боеприпаси на фронтовата линия. Като част от схемата ще бъдат привлечени западни производители, които да произвеждат атакуващи дронове с видеонаблюдение в реално време - FPV.

Още: Авангарден свръхмощен лазер премина успешни тестове в британската армия (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа