Австрия: Ще има неприятни сцени по границите, ще връщаме обратно мигранти

6134
Австрия: Ще има неприятни сцени по границите, ще връщаме обратно мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

"Въвеждането на ограничения за прием на бежанци ще доведе до ефекта на доминото и по този начин ще се увеличи натискът за приемането на общоевропейско решение по този въпрос".

Това каза австрийският министър на външните работи Себастиян Курц.

2 млн. бежанци застрашават Германия през 2016 г.

Броят на бежанците, които ще дойдат в Германия през 2016 г., може да бъде почти два пъти повече спрямо данните от миналата година, пр...

"Ние сме длъжни да поставим граници. Когато говорим за военните бежанци трябва да имаме предвид, че те са преминали през доста сигурни държави и на края по чисто икономически причини подават молби за получаване на статут на бежанец в Австрия, Германия или Швеция", подчертава австрийският дипломат и пояснява, че властите ще спират приема, когато бъде достигната граница от 37 500 души за тази година, съобщава вестник "Естерайх".

Курц припомня, че съгласно Дъблинското споразумение бежанците трябва да подават молби за получаване на убежище в първата държава от ЕС, както в случая е примерно Гърция.

"Когато достигнем горната граница Австрия естествено може да върне обратно на границата бежанците, които идват от Словения, която е сигурна държава, защото те имат само икономически мотиви за търсен на убежище в Австрия", казва още Курц.

Той предупреждава, че е възможно да се стигне до "голямо връщане по границата". Не може всяка година да наблюдаваме как тази ситуация се повтаря. Решени сме да дадем ясни очертания, заяви Курц.

Според него е възможно да се стигне до "неприятни сцени и насилие".

Италия блокира отпускането на 3 млрд.евро на Турция за бежанците

Италия се обявява против отпускането на Турция на поисканите от Европейската комисия 3 милиарда евро за спиране на притока на бежанци в...

"Огромната част от бежанците се държи миролюбиво, но е възможно някои от тях да използват сила срещу полицията и армията. Може да станем свидетели на неприятни сцени", подчерта австрийският дипломат.

Междувременно Хърватия също излезе с позиция по въпроса с мигрантската криза, посочва БГНЕС.

"Хърватия няма да се превръща в апандисит за бежанците. Ние ще действаме по примера на Европа".

Това каза хърватският вицепремиер Томислав Карамарко. "Ние трябва да действаме така, както действа Европа. При всички положения, съгласно решенията които ще вземе Германия и въпросът е колко хора може да приеме Германия.

Всичко зависи от това. Виждаме, че има затягане на тези критерии следователно и Хърватия ще трябва да затегне критериите", каза още той след първото заседание на новото правителство в Загреб начело с Тихомир Обрешкович.

Френският премиер предупреди, че Европа не може да приеме всички бежанци

Френският премиер Манюел Валс предупреди, че Европа не може да приеме всички бежанци, които бягат от войните в Близкия изток, изразявай...

На въпроса дали Хърватия ще постави телена ограда, както това направи Словения Карамарко отговори, че "Хърватия няма да се превръща в апандисит за бежанците".

"Словения е част от Европа и е очевидно, че ще трябва да се договорим с нея по някои от въпросите, подчерта Карамарко.

Министърката на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер заяви, че страната й вероятно ще достигне тавана за прием на мигранти, който си е определила – 37 500 души – вероятно преди лятото.

Тази година ще спрем на 37 500 кандидати за убежище. Според предвижданията това число ще бъде достигнато преди лятото – уточнява тя за неделното издание на в. „Велт“. И добавя: Австрия сега трябва да обмисли следното решение – дали ние трябва да приемаме още мигранти над тавана или направо да ги връщаме още от границата в съседните сигурни страни.

Трябва да се върнем към корените на правото на убежище. Онова, което сега преживяваме, няма нищо общо с търсенето на защита, а е търсене на най-привлекателната в икономическо отношение страна. Това не може да продължава, подчертава министърката.

Правозащитна организация разкритикува остро България за отношението към бежанците

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" излезе с нов критичен доклад за България и отношението към влизащите нелегалн...

В сряда австрийското правителство обяви, че иска да ограничи до 37 500 души броя на кандидатите за убежище, които ще бъдат приети в Австрия през 2016 или два пъти по-малко от 90-те хиляди миналата година.

Не можем да приемем в Австрия всички търсещи убежище, категоричен е канцлерът социалдемократ Вернер Файман.

Междувременно чешкият президент Милош Земан призова НАТО да се включи активно в охраняването на границите на Европейския съюз.

Според него Северноатлантическия пакт ще се справи по-добре с охраната на границите в сравнение с европейската погранична и морска служба.

"Залагам на общото командване на НАТО да охранява границите на ЕС, както това стана в Афганистан", каза Земан в интервю за вестник "Парламентарни лист".

Норвегия прави курсове по сексуално превъзпитание за бежанци

За да избегнат случаи на сексуалното насилие над жени кат тези в Кьолн в новогодишната нощ, властите в Норвегия са решили да изпращат к...

"Сегашното предложение пограничната служба от 1500 души да охранява границите е истинска карикатура", подчерта чешкият държавен глава. Той предположи, че много скоро армията ще се включи в охраняването на държавните граници на Чехия.

Милош Земан се обяви за спазването на Дъблинското споразумение, което предвижда бежанците да търсят убежище в първата сигурна държава. Чехия не е сред тях, тъй като се намира в центъра на Европа, а не нейните външни граници, поясни Земан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа