Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кого ще подкрепи Тейлър Суифт в изборите за президент на САЩ?: Основен фактор в кампанията

21 май 2024, 15:06 часа • 1555 прочитания

Правосъдните проблеми на Доналд Тръмп, войните в Израел и в Украйна, здравословното състояние на Джо Байдън и Тръмп и дори одобрението на сензацията Тейлър Суифт - това са част от основните фактори в кампанията за президентските избори в САЩ тази година.

Това обясни проф. Дейвид Шулц от американския университет "Хамлин" по време на лекцията си "Изборите в САЩ и значението им за Европа" на медийна конференция в София, предава репортер на Actualno.com.

Събитието е организирано от Световният институт за пресата (World Press Institute), Асоциацията на европейските журналисти в България и Фондация "Америка за България" и е четвъртото издание на годишната си конференция в София “Нови хоризонти в журналистиката” на темата “Избори и демокрация” в хотел "Хилтън".

Още: Тейлър Суифт може да ни научи как функционира демокрацията (ВИДЕО)

В конференцията участие взеха още Джеймс Джордан - директор „Новини“ за Европа и Африка в Associated Press (АР), Томас Хансън - бивш високопоставен американски дипломат от кариерата, който е имал назначения по целия свят и други журналисти и експерти от Европа. 

Проф. Дейвид Шулц - снимка: АЕЖ-България

Непредвидимите избори

Според проф. Шулц на предстоящите американски президентски избори са важни гласовете на ключови електори от щати като Аризона, Мичиган, Пенсилвания, Невада и Уисконсин. Интересно ще е поведението на новия тип избиратели в САЩ - т.нар. "dual haters" - близо 20% от американците не одобряват нито Байдън, нито Тръмп.

"Любопитно ще е какво ще направят те - ще останат вкъщи, ще гласуват за по-малкото зло, ще гласуват за Робърт Кенеди-младши или за някой трети кандидат?", обясни той.

Още: "Ако спечели изборите": Тръмп се зарече да премахне ограниченията, свързани с носенето на оръжия

Сред останалите фактори в кампанията ще бъдат факторът Китай, южната граница на САЩ, нивата на инфлация, както и кандидатите на третите партии на изборите. Шулц обърна внимание, че изборния ден тази година е на 5 ноември, а ранните гласувания започват още в края на септември в повечето американски щати.

Още: Ясно е кога ще е първият дебат между Байдън и Тръмп

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес