tbi bank отчете 40% ръст и най-голямата печалба за първо тримесечие в историята си

1019
tbi bank отчете 40% ръст и най-голямата печалба за първо тримесечие в историята си
Снимка: TBI Bank

Консолидираният неодитиран финансов отчет на tbi за първото тримесечие на 2024 г. показва нетна печалба в размер на 11,3 млн. евро – ръст от близо 40% в сравнение с резултата за същия период на миналата година (8,2 млн. евро).

През отчетения период tbi сключи редица нови партньорства, включително с търговци от нови сектори и вече присъства в над 26 хил. търговски обекта на основните си пазари - България, Румъния и Гърция. Този впечатляващ обхват допринася за това банката да утвърди лидерството си по отношение на предлаганите платежни продукти в трите държави. Наред с това, tbi продължи да се адаптира към пазарната среда и към предпочитанията на клиентите.

През първото тримесечие на 2024 г. банката е обслужила 500 хил. заявления за финансиране в България, Румъния и Гърция, което бележи ръст от 33% в сравнение със същия период на 2023 г. През първата четвърт на настоящата година tbi bank е одобрила близо 200 хил. заема на обща стойност около четвърт милиард евро (21% повече в сравнение със същия период на 2023 г.). За този ръст допринасят резултатите в сегмент банкиране на дребно и на трите пазара, на които tbi оперира.

Банката отчита впечатляващ ръст на активите от близо 35% към края на отчетения период за 2024 г., достигайки 1,57 млрд. евро (при 1,16 млрд. евро в края на март 2023 г.). Кредитният портфейл достига 1,1 млрд. евро (28% ръст спрямо края на първото тримесечие на 2023 г.).

Благодарение на тези позитивни резултати, приходите на tbi bank нарастват с 30% до 58 млн. евро, главно благодарение на увеличението на нетния лихвен доход с 36%. Така оперативната печалба за първото тримесечие на 2024 г. достига 40 млн. евро.

Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank достигна 1,2 млрд. евро в края на март 2024 г. – ръст от 37% в сравнение с края на март 2023 г., който значително изпреварва пазара. Този резултат се дължи главно на срочните депозити в сегмент крайни клиенти, където увеличението е дори по-голямо – 45% спрямо март 2023 г.

Увеличението на общите разходи на банката с 21% до 27 млн. евро се дължи главно на непрестанните инвестиции в нови технологии и изкуствен интелект, които допринасят за развитието на продуктите на трите основни пазара.

Към края на март 2024 г. банката стои стабилно и сигурно по отношение на ликвидността и капитала. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на ниво 722% (много над средната стойност за банковия сектор), а коефициентът на капиталова адекватност (CAR) – 21,5%. Дейностите на tbi bank за периода се отличават с подобрена ефективност в управлението на разходите (съотношението оперативни разходи към оперативни приходи достига 46,7%, в сравнение с 50,1% през първото тримесечие на 2023 г.), като в същото време възвръщаемостта на заемите е на ниво от 21,7%, което позволява възвръщаемостта на капитала (ROE) да достигне 19,4%.

„През първото тримесечие на 2024 г. tbi отново демонстрира впечатляващи резултати, благодарение на отличното представяне на екипа ни и на фокуса, който имаме върху нуждите на клиентите. Не спираме да инвестираме както в развитието на продуктите и услугите ни, така и в иновативното мислене на талантите от екипа ни“ – казва Питър Барон, CEO, tbi fs. „Продължаваме да предоставяме достъп до безплатно ежедневно банкиране и до необходимото финансиране на клиентите и търговските ни партньори в България, Румъния и Гърция. Като един от утвърдените иноватори в областта на дигиталното банкиране в региона, през следващите години ще се стремим чрез нашия модел да постигнем още по-голям ръст на бизнеса“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com