Бившият шеф на ЦРУ заговори със смекчен тон за Русия

3278
Бившият шеф на ЦРУ заговори със смекчен тон за Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Действията на Русия на международната арена са "внимателно прецизирани и регулирани“, смятат генералът в оставка Дейвид Петреус, който е бивш директор на ЦРУ, и Майкъл О’Хенлън, военен аналитик от Брукингския институт. Това мнение те изразиха в коментар за обвиненията срещу Москва относно присъединяването на Крим през 2014 година, предаде БГНЕС.

Крим в крайна сметка исторически е бил руски и е населен основно с рускоезични хора, освен това в него се намира единствената на Черно море руска военно-морска база", пишат те. Двамата отбелязват и добре обмислените действия на Москва в Русия. „Путин вкара войска в Сирия едва след като се убеди, че администрацията на Обама ще съхрани ограничения характер на собствената си военна намеса. При това действията на Русия в Сирия не бяха жестоки за една война“, пишат аналитиците.

Русия отмени забраната за чартърни полети до Турция

Ръководителят на руското правителство Дмитрий Медведев подписа постановление за отмяна на ограниченията за чартърни полети до Турция, п...

В заключение Петреус и О’Хенлън твърдят, че действията на Русия едва ли представляват някаква непосредствена заплаха за интересите на НАТО, затова разполагането на военен контингент в балтийските държави не само не е нужно, но е и опасно, защото може да провокира по-нататъшно изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон.

Ширещите се на Запад твърдения за заплаха от Русия не отговарят на реалността, пише и наблюдателката на The Christian Science Monitor Ан Гроуб.

"Мнозина аналитици, които от дълго време изучават Русия, са на мнение, че надеждната военна мощ винаги е играла важна роля за Москва, но действията на Русия не трябва да предизвикват такова равнище на загриженост, каквото демонстрират страните от Запада“, пише журналистката.

Водещият анализатор от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Олга Оликър твърди, че руският президент Владимир Путин даде ясно да се разбере, че няма намерение да оспорва военни интереси там, където те не се пресичат с интересите на Русия.

Руснаците в Украйна няма да могат да гласуват на изборите за Държавна дума

Живеещите в Украйна руски граждани няма да могат да гласуват на изборите за Държавна дума на 18 септември, тъй като това ще представляв...

"Вместо това руснаците се опасяват от нашите действия. Те се се възприемат като онези, които се борят срещу американската хегемония в света, и те наистина така мислят, това не е просто риторика...Ние сме именно тези, с които те се борят", твърди Оликър. Тя обаче добавя, че само поради тази причина и само за отбранителни цели в Русия протича модернизация на военната техники и на въоръженията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа