Борисов мнителен, усъмни се, че Русия стои зад атаката срещу Скрипал

5274
Борисов мнителен, усъмни се, че Русия стои зад атаката срещу Скрипал
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за участие в срещата на лидерите на ЕС, настоя службите по цял свят да се обединят в разкриването на извършителя и поръчителя на покушението срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри.

"Има факт, който е много опасен и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческата гилдия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно състояние, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, но на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити", каза Борисов пред българските медии.

Захариева уточни, че срещата с Ердоган не е на най-високото ниво

Не очаквам отмяна на срещата на високо равнище във Варна с турския президент Реджеп Ердоган, която трябва да се състои на 26 март. Това...

Като се позова на своя опит в стотици разследвания като главен секретар на МВР, Борисов каза, че "обикновено в такива случаи не е това, което изглежда на пръв поглед", а запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, отговори, че е мнителен човек и ще коментира, когато поръчителят стане известен.

По думите му версията, че така руският президент Владимир Путин е целял да осигури избирането си за нов мандат, е несъстоятелна. "Не знам някой да се е съмнявал, че Путин ще спечели. Особено пък ако е можел да повлияе на изборите в САЩ, би било детска игра да повлияе на своите", каза премиерът.

И продължи: "Да давам акъл на Великобритания и на Русия в тази сфера - на ФСБ, на МИ5 и МИ6, би било нескромно, за мен е важно да се разкрият поръчителите."

Той предупреди за голямата опасност пред човечеството подобни бойни отровни вещества да се използват и на други обществени места. "Щом могат в ресторант във Великобритания, могат да го пуснат и в Брюксел. Ние всички живеем в страх и несигурност. Който го е направил, трябва да си понесе цялата суровост и строгост на закона", каза Борисов.

Русия отговори за случая "Скрипал", бил като нискобюджетен трилър (ВИДЕО)

"Говорят ни за някакъв "Новичок", двама руски граждани са подложени на нападение, а какво чуваме – че Русия е нападнала Великобри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа