Брюксел: Достъпът на Швейцария до единния европейски пазар е застрашен

20139
Брюксел: Достъпът на Швейцария до единния европейски пазар е застрашен

Брюксел предупреди, че достъпът на Швейцария до единния европейски пазар на стоки и услуги е застрашен, след като гражданите на страната гласуваха за въвеждане на квоти за имигранти от ЕС на референдум, пише Financial Times.

„Ние уважаваме демократичния избор на швейцарския народ. Но четирите фундаментални свободи - свободно придвижване на хора, стоки, капитали и услуги са неделими. Не може да съществува единен пазар с пробойни”, заяви вицепрезидентът на ЕК Вивиан Рединг.

Швейцарците подкрепиха ограничаването на имиграцията

Общо 50,4% от швейцарците се произнесоха на днешния референдум в подкрепа на проектозакон за регулиране на имиграцията чрез система о...

Швейцария не е член на ЕС. Тя вече въведе квоти за имигранти от страни, които не са членки на Евросъюза, но според подписано през 1999 година споразумение швейцарските и европейски граждани могат да се придвижват свободно.

Гръцкото председателство на Съвета на Европа изрази съжаление във връзка с резултатите от референдума по инициативата „против масовата имиграция”, проведен в Швейцария, предаде РИА Новости.

Гражданите на Швейцария подкрепиха предложението на крайнодясната Швейцарска народна партия за ожесточаване на имиграционната политика и ограничаване на броя пребиваващи в страната имигранти.

„Въвеждането на квоти за миграция на граждани на ЕС противоречи на принципа на свободното придвижване на хора между ЕС и Швейцария, заложен в съответстващото двустранно споразумение, което е в сила и се явява ключово за хармоничното развитие на нашите отношения”, се посочва в изявление на министерството на външните работи на Гърция от името на председателството на ЕС.

Референдум в Швейцария за имиграционната политика

Швейцарските граждани ще решат днес в национален референдум дали да се затегне имиграционната политика в страната им, където чужденци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com