Брюксел обмисля да увеличи трансграничните права на родителите и децата

2456
Брюксел обмисля да увеличи трансграничните права на родителите и децата
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия обяви планове за признаване на родителството в целия ЕС, без да се налага да се извършват допълнителни правни процедури. Ако тези планове бъдат приети, те ще представляват голяма стъпка напред в правата на ЛГБТИ двойките и техните деца, като според Европейската комисия от тях могат да се възползват до 2 милиона деца.

То ще се прилага само за деца, чието родителство вече е установено от държава от ЕС, и ще бъде, независимо от начина, по който детето е заченато или родено, независимо от вида на семейството и независимо от националността на децата или техните родители.

Бащи излязоха на протест с искане за споделено родителство

Бащи излязоха на протест пред Съдебната палата с искане за споделено родителство. Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие &bdqu...

Но Дидие Рейндерс, европейският комисар по правосъдието, заяви, че правилата няма да отидат твърде далеч, като се има предвид, че ЕС не може да приема закони относно еднополовите бракове. "Не искаме да променяме националната компетентност по отношение на определението за семейство и организацията на семейството. Ние просто искаме да защитим правата на детето", заяви Рейндерс пред репортери в Брюксел.  "Ако има признаване в една държава-членка, те трябва да имат същото признаване във всички. И не само за свободното движение, но и за различни видове права", допълни той.

За тази цел Европейската комисия предлага хармонизиране на множество национални закони, както и създаване на доброволно удостоверение за родителски права. Според Катрин Хугендубел, директор по политиките в ILGA Europe, отиването на почивка, преместването в друга държава или просто посещението при лекар също ще бъде много по-лесно за много семейства. "Ако не сте законно признат за родител, нямате право да пътувате с детето, нямате право да пресичате граница. Детските градини, когато взимат децата, искат законно признаване, че сте родител, а също и при спешни медицински ситуации", каза Хугендубел пред Euronews. "Ако не сте признат за родител, нямате право да вземате важни решения относно медицинското лечение на детето или да ви бъде разрешено да останете с детето в болницата. Така че има съвсем реални житейски проблеми и бих казал наистина спешни проблеми, с които родителите могат да се сблъскат, когато отиват на почивка и вземат решение къде да живеят", допълни тя. 

Преговорите по предложенията обаче вероятно ще бъдат продължителни, като се има предвид, че шест държави от ЕС - България, Латвия, Литва, Румъния, Полша и Словения - нямат законни еднополови съюзи и могат да се противопоставят на плановете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нужни са военни: Американският сенатор Греъм призова Киев да снижи наборната възраст в Украйна

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...