България и още над 40 страни призоваха Русия да се оттегли от АЕЦ "Запорожие"

5332
България и още над 40 страни призоваха Русия да се оттегли от АЕЦ "Запорожие"
Снимка: Getty Images

42 държави, сред които и България, както и представители на Европейския съюз, призоваха Русия да напусне територията на АЕЦ „Запорожие“ и да върне контрола върху най-голямата атомна електроцентрала на украинските специалисти. Също така Москва е призована да оттегли войските си от цялата територия на Украйна.

„Непровокираната и необоснована агресия на Руската федерация срещу суверенната държава Украйна, е грубо нарушаване на международното право, включително на Хартата на ООН. Ние категорично подкрепяме значението на основните седем стълба на ядрената безопасност и сигурност, посочени от генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Контролът на Русия върху Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата атомна електроцентрала в Европа - представлява голяма опасност за тези принципи. Разполагането на руски военен персонал и оръжия в ядреното съоръжение е неприемливо и не зачита принципите на безопасност, сигурност и гаранции, които всички членове на МААЕ са се ангажирали да спазват“, гласи позицията на международната общност.

Зеленски: Вземаме на прицел руските войници, стрелящи по АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

Украйна взема на прицел руски войници, които стрелят по завзетата атомна електроцентрала в южната част на страната или я използват като...

„Присъствието на руски военни сили в Запорожката атомна електроцентрала пречи на оператора и на украинските власти да изпълняват задълженията си за ядрена и радиационна безопасност в съответствие с международните конвенции и стандартите за безопасност на МААЕ. Възпрепятства и МААЕ да изпълни мандата си за гаранции“, продължава изявлението на страните.

„Призоваваме Руската федерация моментално да изтегли военните си сили и друг неупълномощен персонал от АЕЦ „Запорожие“, от околността ѝ и от цяла Украйна, за да могат операторът и украинските власти да възобновят суверенните си задължения в рамките на международно признатите граници на Украйна, а легитимният оперативен персонал да изпълнява задълженията си без външна намеса, заплахи или неприемливо тежки условия на труд. Това ще даде възможност на МААЕ да извърши проверката си своевременно и в съответствие със задълженията на Украйна по гаранциите при безопасни и сигурни условия“, гласи позицията.

42-те страни и ЕС заявяват пълна подкрепа за работата на МААЕ и генералния ѝ директор Рафаел Гроси в опитите на агенцията да помогне на Украйна в сферата на ядрената безопасност и сигурност.

Медведев: И в европейските атомни централи може да се случат инциденти

"Какво мога да кажа? Да не забравяме, че и Европейският съюз има атомни електроцентрали. И там могат да се случат инциденти“. Тов...

„Както вече беше посочено в Резолюция GOV/2022/17, безспорно е, че нахлуването на Русия и продължаващото ѝ присъствие в украинските ядрени съоръжения значително повишават риска от ядрени инциденти и аварии. Ние категорично осъждаме използването на дезинформация от страна на Русия в опит да оправдае незаконните си действия в Украйна. Международната общност ще потърси отговорност от Русия за нейната агресия и тя трябва да понесе пълната отговорност за незаконните си действия в Украйна“, завършва международната позиция.

Сред страните, които осъждат руската агресия в Украйна, в частност при АЕЦ „Запорожие, са България, Белгия, Австрия, Австралия, Канада, Япония, Турция, Северна Македония, Испания, Португалия, Хърватия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Обединеното кралство, САЩ и др.

Последното изявление на МААЕ относно ситуацията в АЕЦ "Запорожие" гласеше, че централата работи с риск да наруши стандартите за радиационна безопасност: Припомнете си тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа