Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

10223
Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна
Снимка: Getty Images

Европейският съюз е подготвил законодателство, според което Украйна ще започне да получава печалбите от замразените руски държавни активи още през юли 2024 г.

Парите - 3 млрд. евро на година за оръжия

Според проектодокументите, с които се е запознала агенция Bloomberg, се предвижда прилагане на извънреден данък върху печалбите, генерирани от замразените резерви, с цел използване на приблизително 3 млрд. евро годишно за финансиране на доставките на оръжия за Украйна и стимулиране на отбранителната индустрия на страната. За всичко това обаче се изисква одобрението на всички 27 държави членки.

Още: Три страни от ЕС не искат печалбите от замразените руски активи да отидат за оръжия за Украйна

Активите на Руската централна банка на стойност около 260 млрд. евро, предимно под формата на ценни книжа и пари в брой, са обездвижени от държавите от Групата на седемте (Г-7), ЕС и Австралия. Повече от две трети от тях са блокирани в Европейския съюз.

Финансирането на Украйна стана особено важно заради изпитвания на фронта "артилерийски глад" - помощта от САЩ в размер на около 60 млрд. долара остава блокирана в Конгреса от републиканците. Администрацията на президента Джо Байдън настоява съюзниците от Г-7 да конфискуват замразените активи. Той иска да постигне напредък преди срещата на върха на лидерите през юни, съобщи Bloomberg. Няколко европейски държави, включително Германия и Франция, както и Европейската централна банка, обаче не са склонни на това.

Как ще се разпределят печалбите?

Според предложението на ЕС част от постъпленията, генерирани от 15 февруари насам, ще бъдат превеждани на ЕС два пъти годишно до отмяната на санкциите. Първоначално средствата ще бъдат разпределени към Европейския механизъм за мир - фонда на блока за възстановяване на доставените на Киев оръжия, и към механизма за Украйна в бюджета на Европейския съюз.

Още: Евродепутатите проправиха пътя за изземване на частни руски активи

Снимка: iStock

Част от печалбите ще остават в централните депозитари на ценни книжа, които държат резервите, за да се покрият разходите за управление на активите и за справяне с всякакви рискове, включително потенциални ответни мерки от страна на Русия.

Преди да бъдат прехвърлени приходите, от тях ще бъдат приспаднати съответните разходи и корпоративен данък. Според някои оценки това ще доведе до около 3 млрд. евро нетна печалба годишно.

По-голямата част от средствата са били замразени чрез базираната в Белгия клирингова къща Euroclear, където през миналата година са генерирали печалби в размер на около 4,4 млрд. евро.

Временно ще се задържат печалби

Генерираните в миналото печалби ще бъдат временно задържани, преди да бъдат прехвърлени на ЕС - прехвърлянето ще стане най-рано в рамките на пет години, се казва в проектопредложенията.

Ако рисковете се материализират, "неочакваните и извънредни приходи, генерирани от централния депозитар на ценни книжа преди 15 февруари 2024 г., следва да се използват първо за покриване на съответните разходи", се казва в един от документите.

Още: Кога и колко пари от замразени руски активи ще получи Украйна? ЕС има план

"Следва да се установят условия за прехвърляне на Съюза на временно задържаните суми, когато те вече не са необходими", гласи още предложението.

Проектът ще бъде обсъден от лидерите на ЕС на срещата им в Брюксел по-късно тази седмица.

Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски заяви пред репортери след среща с колегите си от ЕС в Брюксел в понеделник, че са взели "политическо решение, макар и не правно" да се възползват от неочакваните печалби.

Още: Швейцарският сенат одобри замразени руски активи да отидат за Украйна, на ход е правителството

Има известна съпротива

Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел добави: "Не мога да кажа, че имаше единодушие, но имаше силен консенсус за вземането на това решение". Той добави, че някои държави членки искат повече подробности, преди да кажат дали са "за", или "против".

Според запознати обаче няколко държави членки не са склонни да подкрепят използването на средствата за оказване на военна подкрепа на Украйна - разделение, което рискува да забави напредъка. Politico писа за 3 страни - Унгария, Малта и Люксембург.

Още: Как да бъде наказан Путин: САЩ и Европа се разделиха по въпроса за замразените руски активи

Централните депозитари на ценни книжа, притежаващи замразени резерви и активи на стойност над 1 млн. евро, бяха помолени преди това от ЕС да отделят генерираните приходи, да въведат отделни счетоводни процедури, а също така им беше забранено да използват неочакваните и извънредни печалби, които са генерирали. Същите тези институции ще бъдат помолени да предоставят на ЕС редовни доклади като част от предложенията на блока.

Още: Съгласие в ЕС печалбите от замразените руски активи да отидат за украинската отбрана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа