Как да бъде наказан Путин: САЩ и Европа се разделиха по въпроса за замразените руски активи

7748
Как да бъде наказан Путин: САЩ и Европа се разделиха по въпроса за замразените руски активи
Снимка: Getty Images

Америка и Европа не могат да се споразумеят докъде трябва да стигнат, за да принудят Русия да плати за възстановяването на Украйна. Едно предложение, което не толкова отдавна беше отхвърлено от двете страни на Атлантическия океан, сега набира сериозна скорост - и предизвиква сериозно напрежение и между съюзниците, предава POLITICO.

Идеята би била да се конфискуват активи, принадлежащи на руската държава, които бяха замразени, когато Кремъл започна инвазията си в Украйна преди две години. Такова решение потенциално би освободило над 250 милиарда евро.

Това е план, който администрацията на президента на САЩ Джо Байдън силно подкрепя, но засега най-могъщите европейски правителства в Париж, Берлин и Рим не са убедени. Политиците във Вашингтон оказват натиск върху своите съюзници да склонят на такова решение, което би било безпрецедентна стъпка, изпълнена със законови, етични и политически трудности.

Още: Фон дер Лайен: Замразените руски активи в ЕС да отидат за военните нужди на Украйна (ВИДЕО)

„Никога преди не е правено конфискуване на резервите на дадена страна“, казва Чарлз Личфийлд, анализатор от Атлантическия съвет и водещ експерт по руските замразени активи. „Но прекрачването на прага, необратимия праг, където ги отнемате и ги давате на Украйна, докато от морална гледна точка може да изглежда правилно, европейците все още не се чувстват комфортно да го правят без по-стабилна правна основа, която все още не е намерена”, допълва той.

Решителността на Вашингтон разтревожи европейските правителства, които се притесняват, че подобен ход би изплашил инвеститорите в еврото. Други се опасяват, че Москва може да отмъсти , като се насочи към европейски активи в Русия и започне кибератаки срещу западни държави. Някои казват, че колкото и отвратително да е поведението на Москва, една страна не бива да бъде принуждавана към репарации, докато войната все още бушува.

Още: "Закон за Навални": Конфискация на $300 млрд. руски активи - езикът, който Путин разбира

Проблемът за САЩ е, че по-голямата част от активите се съхраняват в Белгия, в депозита за ценни книжа Euroclear, в който Америка държи само незначителни количества, така че всеки ход на конфискация ще изисква одобрение от Европа. Надеждата е, че групата Г-7 от водещи индустриализирани нации ще излезе с обща позиция по-късно тази година.

ЕС не планира пълномащабна конфискация

Високопоставен служител на администрацията на Байдън, пожелал да остане анонимен, потвърди пред POLITICO, че има напрежение между САЩ и някои от техните европейски съюзници по въпроса. Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, не е готова да отиде отвъд съществуващия сега план, който е насочен само към приходите, генерирани от замразените средства, а не към цялостна конфискация на активите.

„Окуражени сме от всяко действие, което ЕС може да предприеме, за да използва замразените суверени руски активи в полза на украинците“, каза говорител на Държавния департамент на САЩ, пожелал анонимност поради чувствителността на въпроса. „Ние продължаваме да сме в активни разговори с нашите съюзници и партньорите, Г-7, какви допълнителни стъпки могат да бъдат възможни в рамките на съответните правни системи и съгласно международното право", допълва той.

Още: Американският финансов министър призова за "отключване" на замразените руски активи

След като инвазията на Русия навлиза в трета година и украинската армия изпитва недостиг на артилерийски боеприпаси, разногласията на Запада относно финансирането на помощта идват в труден момент за Киев. САЩ имаха проблеми с намирането на пари в брой, които да изпратят на Украйна, като усилията на Байдън да прокара пакет помощи от 60 милиарда долара за Киев през Конгреса бяха осуетени от републиканските законодатели.

Високопоставеният служител на американската администрация отхвърли идеята, представена от някои наблюдатели, включително Личфийлд от Атлантическия съвет, че битката в Конгреса е допринесла за стремежа на Вашингтон за пълномащабна конфискация на замразени активи, настоявайки, че това е било в процес на работа преди задръстването на Капитолийския хълм.

„Винаги сме предвиждали това за реконструкцията на Украйна, защото това е единственият реалистичен начин да посрещнем нуждите на Киев“, каза служителят на администрацията на Байдън.

Германия, Франция и Италия са притеснени

Европейските столици до голяма степен избягват дебата като цяло. За тях това е твърде рисковано. Европейската комисия трябва да представи своя много по-ограничен план за използване само на печалбите, генерирани от активите - на стойност около 3 милиарда евро годишно.

Служител от страна от Г-7 каза пред POLITICO, че използването на приходи е единствената идея на масата, тъй като се разглежда като правно по-безопасен вариант. Те добавиха, че в Брюксел няма апетит да се говори за конфискация. „Ние не говорим за изземване на замразените активи“, каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел пред репортери във вторник. „Дискусията е за приходите, произведени от тези активи“, уточни той.

Още: Замразени руски активи за Украйна: Правни експерти със силни мотиви

Трите страни от ЕС с място около масата на Г-7 – Германия, Франция и Италия – се притесняват, че конфискуването на активи ще опетни репутацията на еврозоната и потенциално ще обезсърчи международните инвестиции. Те намериха съюзник в лицето на Европейската централна банка, която многократно предупреди за нестабилност на евровалутата, ако чужди държави се уплашат и прехвърлят активите си извън блока.

Съпротивата накара Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, да отложи представянето дори на своя по-ограничен план. Първоначално Комисията сигнализира, че моментът на предложението ще съвпадне с двегодишнината от руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Но изтече неофициалния си краен срок, тъй като отделните страни настояха за повече време за оценка на правните и финансови последици. „Текстът [на предложението за използване на приходите] е готов“, каза представител на ЕС пред POLITICO при условие за анонимност. „Очакваме само политически сигнал от страните-членки“, допълни той.

Още: Страхът, че Русия ще започне война срещу НАТО, става все по-голям

Но в знак, че планът може да се придвижи постепенно напред, Комисията вече представи предложение, още по-малко значимо, което би принудило приходите от инвестирани активи да бъдат депозирани в отделна сметка на клирингови къщи — финансови институции, които улесняват транзакциите — където се провеждат. Изпълнителната власт на ЕС предприе този постепенен подход, за да прецени реакцията на финансовите пазари и да успокои страховете на националните столици, казаха двама служители на Комисията.

И въпреки че САЩ приветстваха напредъка, те призоваха европейските си съюзници да действат по-бързо и да проучат начини за насочване към самите активи, а не само към приходите. „Моите европейски колеги вече предприеха важна първа стъпка за овладяване на неочакваните приходи от руски суверенни активи, действие, което напълно подкрепям“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Печалбите могат да се използват за закупуване на военно оборудване

Бавният напредък създава известно смущение за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която изгради близки връзки с Байдън по отношение на външната политика. Тя залага на своята история като верен поддръжник на Украйна, за да спечели втори мандат по-късно тази година.

Нейното привидно импровизирано предложение да използва печалбите от активите за закупуване на оръжия за Киев миналата седмица остави европейските правителства и дори собствените й комисари объркани, казаха официални лица. „Време е да започнем разговор за използване на неочакваните печалби от замразени руски активи за съвместно закупуване на военно оборудване за Украйна“, каза фон дер Лайен пред законодателите на ЕС миналата сряда.

По-рано Комисията сигнализира, че приходите ще бъдат добавени към специален фонд за Украйна, който не може да се използва за закупуване на оръжия. Европейските дипломати се опасяват, че правителствата, които вече не са склонни да подкрепят Украйна, ще се противопоставят на насочването на приходите от замразени активи за военни цели.

Украйна иска пробив на срещата на Г-7

Сцената е готова за напрегнати дискусии между Европа и САЩ на срещата на върха на лидерите на Г-7 в южния италиански регион Пулия през юни. САЩ ще упражнят натиск върху своите европейски съюзници да се доближат до позицията си преди срещата, докато Украйна се надява срещата на върха да доведе до пробив.

Може да има и среден път, който отива по-далеч от съществуващия план на ЕС, но не и до пълна конфискация. Това ще се състои в използването на тези активи като обезпечение за банков заем за финансиране на реконструкцията на Украйна, съгласно предложение, внесено от белгийското правителство, което се обсъжда на ниво Г-7. Според него, западните страни биха предали руски замразени активи на Киев само ако Кремъл откаже да изплати заемите като военни репарации, след като конфликтът приключи.

Още: Печалбата от замразените руски активи в ЕС: Още една стъпка към това да отиде в Украйна

Тази идея би била правно по-безопасна в краткосрочен план, тъй като оставя активите в неопределеност, но няма да спре последваща конфискация, каза Пиер Клайн, експерт по международно право в Свободния университет в Брюксел. „Не смятам, че ще има сериозен правен проблем при изземването на активите... правните проблеми са оправдания или извинения“, каза Клайн. „Това е предимно политическо решение“, категоричен е той.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com