Италия се готви да направи сертификата за коронавирус задължителен за всички работещи

3043
Италия се готви да направи сертификата за коронавирус задължителен за всички работещи
Снимка: iStock

Италия може да направи "зеления пропуск" за коронавирус в страната задължителен за всички работещи в опит да увеличи броя на ваксините преди зимния грипен сезон, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Пропускът е сертификат, който показва дали някой е ваксиниран срещу COVID-19, дали е имал отрицателен тест през последните 48 часа или наскоро се е възстановил от вируса (в рамките на до 180 дни). В момента се изисква от всички в Италия, които искат да се хранят в ресторанти, да ходят на кино и спортни стадиони, да вземат междуградски влакове и автобуси или вътрешни полети, както и за учители, на служители в чистотата и кетъринг компании, както и на външни работници в медицинския сектор. От април, 2021 година, е задължително да си ваксиниран срещу коронавирус, ако работиш пряко в здравеопазването, включително в аптеки.

COVID сертификатите навлизат във всекидневието на европейците

Европейският здравен сертификат е навлязъл във всекидневието на европейците от 21, от общо 27 страни-членки. Документът вече не се изпо...

Очаква се новият административен акт, с който ще се санкционират работещи, които не са ваксинирани или нямат доказателства за скорошен отрицателен тест за коронавирус, да влезе в сила на 15 октомври. "Правителството е готово да ускори прилагането на "зеления паспорт"... не само в публичния сектор, но и частния", заяви министърът по регионалните въпроси Мариястела Джелмини.

Според новия административен акт, който евентуално ще бъде одобрен днес (16 септември), работниците, които не представят пропуск, ще бъдат глобени между 400 и 1000 евро, сочи информация в медиите. Неоправданите отсъствия поради неуспех да се осигури пропуск могат да доведат до отстраняване на служителя.

Синдикатите призоваха правителството да предостави безплатни тестове за коронавирус за неваксинирани работници. "Те трябва да бъдат свободни, хората не могат да плащат, за да работят", казва Маурицио Ландини, ръководител на най-голямата профсъюзна конфедерация CGIL. Но премиерът Марио Драги се опасява, че безплатните тестове ще обезкуражат хората да получат ваксина.

Малко над 40 милиона души са напълно ваксинирани срещу коронавируса в Италия, което приблизително се равнява на 75 процента от населението на възраст над 12 години. Правителството се надява да увеличи това число с още 4 милиона.

Първа държава в света, която не пуска неваксинирани да излизат

От 1 август кувейтските власти разрешават единствено на ваксинираните си срещу COVID-19 граждани да пътуват в чужбина, предаде Ройтерс....

"Само чрез имунизиране на по-голямата част от населението можем да запазим предаването на вируса под контрол. Ваксината е единственото оръжие срещу КОВИД, което имаме (засега)", каза Джелмини пред радио "РАИ".

Италия беше първата европейска държава, засегната от вълна от случаи на коронавирус през февруари 2020 г., и рязко изпадна в голяма рецесия. Оттогава от C0VID-19 са починали повече от 130 000 души. Италия не е първата европейска държава, която кара работниците да правят ваксина или редовни тестове. От 13 септември неваксинираните служители в частния и публичния сектор в Гърция трябваше да бъдат тествани за своя сметка веднъж или два пъти седмично, в зависимост от професията си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа