Израел открива тайните тунели на "Хамас" чрез задържан информатор

1236
Израел открива тайните тунели на "Хамас" чрез задържан информатор
Снимка: Getty Images / Guliver

Член на „Хамас” снабдява Израел с информация относно мрежата от тунели на групировката. Днес беше открит още един подземен проход, минаващ под граничните заграждения на окупираните палестински територии.

Махмуд Атавнах е бил арестуван в началото на миналия месец в северните части на Ивицата Газа, след като прескочил оградата по границата с Израел. Оттогава той помогнал за намирането на два отделни тунела под оградите, съобщиха от израелските сили за сигурност.

Атавнах от 10 години е член на „Бригадите Езедин Ал-Касам” – военното крило на „Хамас” – където най-вече се е занимавал с тунелите.

Той е задържан с два ножа в негово притежание и „намерението да убива войници или цивилни лица, с които се сблъска в Израел”, гласи още съобщението на силите за сигурност.

"Хамас" се разграничи от "Мюсюлмански братя"

Контролиращото палестинската Ивица Газа движение „Хамас“ демонстрира разграничаване от организацията „Мюсюлмански бра...

Тунелите, за които 29-годишният член на „Хамас” е дал информация на Израелската агенция по сигурността (Шин Бет), са щели да бъдат използвани „за атаки и при война с Израел”, гласи изявление на агенцията.

Информацията за откритите тунели съвпада с нарастването на напрежението в Палестинските територии. Днес израелските ВВС нанесоха нови 4 въздушни удара срещу предполагаеми позиции на ислямистката групировка в южната част на Газа.

Според Тел Авив това е отговор на артилериен обстрел през границата от страна на „Хамас”.

За „Хамас” е известно, че групировката поддържа мрежа от тунели под Ивицата Газа, включително такива, които достигат до Израел и Египет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа