Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

26 април 2024, 06:43 часа

В съвременния ритъм на живот често даваме предпочитание на удобни и бързи варианти на хранене, което води до дисбаланс в диетата. Добавяйки повече храни на растителна основа към нашата диета, като плодове и зеленчуци, подобряват здравето. Руският ггинеколог д-р Екатерина Волкова обяснява защо храната от растителен произход е незаменим елемент от ежедневната ни диета и по колко зеленчуци трябва да се консумират на ден.

Препоръчителното количество зеленчуци, които трябва да се консумират на ден

Препоръчително е да ядете около 400 гр зеленчуци на ден. Експертът съветва още да разнообразите ежедневното си зеленчуково меню, доколкото е възможно.

Как да тествате зеленчуци и плодове за нитрати направо в магазина: 5 прости начина, за които не сте знаели

Зеленчуците могат да се консумират както пресни, така и термично обработени. Но трябва да се даде предпочитание на пресните зеленчуци, тъй като термичната обработка унищожава някои полезни вещества, като витамин С.

"Когато ядете повече зеленчуци, получавате значително количество фибри, което ви помага да се чувствате сити, без да консумирате много калории. Фибрите също са полезни за храносмилането и цялостното здраве", казва специалистът.

Колкото по-разнообразна е вашата диета със зеленчуци, толкова повече ползи ще получите. Например, доматите съдържат антиоксиданта липопин, който помага за защитата на клетките от увреждане.

"Фибрите ви позволяват да поддържате удобна чревна подвижност. И никакви бактерии или хранителни добавки няма да помогнат, докато тялото ви не започне да получава достатъчно пресни зеленчуци", казва лекарят.

Зеленчуците нормализират работата на централната нервна система. Това от своя страна подобрява настроението на тези, които редовно консумират зеленчуци и ги предпазва от развитие на депресия и стрес.

Поради високото съдържание на фибри в зеленчуците, те намаляват нивата на холестерола в кръвта. Това от своя страна намалява риска от развитие на атеросклероза, коронарна болест на сърцето, инсулт и инфаркт на миокарда.

Калият, съдържащ се в зеленчуците, отпуска мускулите на стените на кръвоносните съдове. Това намалява кръвното налягане и намалява вероятността от хронична и остра сърдечна недостатъчност.

Oсвен това те утоляват глада и жаждата, нормализиране на телесното тегло, прочистване на организма от токсини и отпадъци и укрепване на имунната система.

Само така може правилно да почистите плодовете и зеленчуците от пестициди

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес