Извънредно съвещание в НАТО по искане на Анкара

5528
Извънредно съвещание в НАТО по искане на Анкара

Турция ще информира днес своите партньори от НАТО за инцидента със сваления от сирийските части на ПВО турски изтребител.

Извънредно заседание на Съвета на НАТО на ниво посланици ще се проведе в централата на НАТО в Брюксел по искане на Турция. Както заяви по-рано вчера вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч, страната му за момента не разглежда възможност за провеждане на военна операция в отговор на обстрела от сирийска страна на нейния изтребител.

Според него Анкара има намерение да разреши този проблем изключително по дипломатически път. В същото време обаче Арънч заяви, че НАТО трябва да смята нападението срещу турски самолет за нападение срещу целия алианс. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ ще работят с Турция за търсене на отговорност от Сирия за сваления изтребител.

Турция направи изявление пред Съвета за сигурност на ООН, в което разглежда действията на сирийските военни, които свалиха самолет на турските военновъздушни сили като заплаха за мира и сигурността в региона, предава РИА Новости.

Турция иска дипломация, а не война

Решението на Турция да свика среща на НАТО, на която да бъде обсъдено свалянето на турски изтребител от сирийската система за противов...

„Тази атака в международно въздушно пространство, която може да е довела до смъртта на двама турски пилоти, е акт на враждебност от страна на сирийските власти, които застрашават националната сигурност на Турция”, смятат властите в Анкара.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа