Крепостта "Бахмут": Украинците взеха инициативата според руски и украински данни (ВИДЕО)

10378
Крепостта "Бахмут": Украинците взеха инициативата според руски и украински данни (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Инициативата в битката за Бахмут вече е на украинска страна, но успехът на контраатаките там не представлява така чаканата нова украинска мащабна контраофанзива. Това е основното заключение в дневния доклад на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Заключението е направено на база събитията от последните дни, които ясно показаха, че украинският натиск по фланговете при Бахмут дава резултат. Всичко започна с Берховка, т.е. от север: Пригожин: Почва трагедията – украинците ще обкръжат Бахмут, освободиха Пътя на живота (ВИДЕО), като бързо бяха постигнати резултати и на юг – при Ивановско (Красное) и Клещеевка: След като псува руското военно министерство, Пригожин вече му се моли за Бахмут (ВИДЕО)

През последните 24 часа вече има и украински, и руски данни за още по-голям украински напредък от запад и от юг на Бахмут: Украинците съобщиха за пробив на руската отбрана в западните покрайнини на Бахмут. Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати обяви напредък от 1700 метра, като украинският телеграм канал "Бахмутски демон" публикува две съобщения, в които категорично обяви, че фланговият пробив продължава. Телеграм каналът твърди и, че всички руски атаки в самия Бахмут за изминалото денонощие са спрени.

Че украинците напредват в югозападните предградия на Бахмут признава в своя дневен обзор и популярният руски телеграм канал "Рибар". Той е свързван с финансиране от Пригожин. А руският пропагандист Семьон Пегов съобщава за пореден неуспешен опит на руснаците да си върнат позициите при Ивановско, както и за боевете при Сакко и Ванцети, още повече на север, в близост до Соледар – според "Рибар" там руснаците са отстъпили в самото село. На този фон обаче Пригожин отчита нови 260 метра напредък на ЧВК Вагнер в самия Бахмут. Подопечният му руски телеграм канал GreyZone обаче се оплаква как украинците безпрепятствено правят големи пробиви с бронирани машини и пехота, без насреща да има руски артилерийски огън да ги спре, докато в обратната ситуация, когато руснаците опитат такова нещо, украинската артилерия моментално ги спира.

Резултатът от всичко това е, че руснаците прехвърлят сили от други направления на фронта, за да удържат – това пише в своя публикация в Телеграм зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. Тя също твърди, че югозападната част на Бахмут е под украински контрол, както и че от север, на отделни места украинците са настъпили с половин километър. "Ще печелим време за определени планирани дейности", посочва Маляр.

Руснаците: "На фланговете е стабилно тежко" - тежки за гледане ВИДЕА от боевете в Бахмут

По другите направления на фронта определено има известно затишие, като руски военни блогъри коментират засилена активност на украинската армия при река Днепър. Има руски твърдения за спрян опит за по-мащабно преминаване на реката от украинците - припомняме, че говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк вече коментира, че украинското общество трябва да се раздели с илюзиите за мащабна украинска контраофанзива през Днепър. Хуменюк разказа и друго - че при Нова Каховка руснаците са изпуснали вода от местния язовир, а тя е наводнила техни позиции на източния бряг на реката и това е довело до руски жертви и е предизвикало щети за руската техника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

Пожар след атака с ATACMS там, където е имало руска система "Искандер-М": Сателитни снимки

Русия заплаши с удари британски военни обекти и техника във и извън Украйна

"Моторната лодка "Мангуста" е на дъното": Украйна потвърди потапянето на руския катер (ВИДЕО)

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

ЕС прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа